30. august 2011

30. august 2011

Dirch-film deler eksperter

Filmen om Dirch Passer har generelt fået flotte anmeldelser, men folk, der var tæt på Dirch og miljøet omkring ham, genkender ikke umiddelbart den skildring, filmen kommer med. Blandt andet kritiserer teaterdirektør Klaus Pagh filmen for at have vendt Dirchs liv på hovedet, så den således skildrer det som 98 procent tragedie og to procent fest og ballade. Ifølge Klaus Pagh forholdte det sig lige omvendt. Det er dog uundgåeligt at ændre her og der, hvis filmen skal fungere dramaturgisk, og desuden er filmen ikke en biografi. - Den hører til biopic-genren, som er sjælden i Danmark, og som alene har det overordnede hensyn at få historien fortalt, forklarer Peter Schepelern, lektor i filmvidenskab på Københavns Universitet.
Berlingske, 30/8 2011

Konservative på risikabel kurs

Opgøret med blokpolitikken og den udstrakte hånd til Det Radikale Venstre kan komme til at koste de Konservative vælgere. Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet, forklarer, at partierne herhjemme traditionelt set belønnes af vælgere for at kæde sig sammen med partier, hvis der er ligheder i selvforståelsen. Dermed ser det ud til, at aftalen hovedsagligt gavner Det Radikale Venstre, som altid har været et midterparti, hvorimod de Konservative er splittet mellem forskellige selvforståelser. Én gruppe ønsker seperation fra Dansk Folkeparti, den såkaldte nok-er-nok gruppe, mens en anden mener, at partiet står stærkere i VKO-fællesskabet. Og vælgerne er mindst ligeså splittet. Derfor kan alliancen koste de Konservative dyrt. 
Berlingske, 30/8 2011

Mediernes præsidentvalg blev hurtigt skudt i sænk

De sidste tre valg har hovedsageligt fokuseret på "præsidenterne", eller blot lederne, af henholdsvis rød og blå blok. I år er den tendens fejet af banen med de Konservatives og Det Radikale Venstres samarbejde tværs over midten. En analyse fra Infomedias analyseafdeling viser således, at Margrethe Vestager (R) og Lars Barfoed (K) mere eller mindre løb med ligeså meget medieomtale som Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke-Rasmussen (V). Den tidligere tendens har med sin simple dramaturgi appelleret til medierne ifølge Stig Hjarvard, der er professor på Københavns Universitet.
Information, 30/8 2011

Små sprogfag får krisehjælp

Græsk og latin får sammen med syv andre mindre sprog- og kulturfag nu en økonomisk håndsrækning af Københavns Universitets ledelse. Pengene skal understøtte de uddannelser, som ikke er omfattet af videnskabsministerens småfagsordning. - Som landets største universitet har vi en særlig forpligtelse til at sikre et solidt grundlag for forskning og uddannelse inden for alle aspekter af menneskelig erkendelse. Vi har både den fornødne styrke og bredde til at gøre det, forklarer rektor Ralf Hemmingsen. Fagene kan hver især se frem til en årlig check på 1,25 millioner kroner. Ralf Hemmingsen mener, at det er vigtigt at bevare de små sprog- og kulturfag, også selv om de ikke har mange studerende, da mange af fagene spiller en stor rolle som grundlag for eller som støtte til de større fag.
MetroXpress København, 30/8 2011