24. august 2011
Balletchefs misbrug er offentligt
Kokainmisbrug og et skadeligt arbejdsmiljø til følge er ikke en privatsag og bør oplyses til offentligheden, mener professor i offentlig ret ved CBS Claus Haagen Jensen. I sidste uge frigav Det Kongelige Teater konsulentrapporten, hvori problemerne beskrives. Afgørende passager var dog streget over med henvisning til paragraf 12 og 13 i offentlighedsloven. Men den går ikke. Claus Haagen Jensen uddyber, at det ikke er gældende for offentligt ansatte, medmindre der er tale om sygdom. I forbindelse med Jyllands-Postens offentliggørelse af rapporten uden overstregninger har det Kongelige Teater truet med en injuriesag, hvilket undrer teaterforsker ved Københavns Universitet Stig Jarl. Han forklarer, at ledelsen i selvsamme rapport roser konsulentens arbejde.
Jyllands-Posten, 24/8 2011
Ingen dominoeffekt efter Gaddafis fald
På trods af uroen i de arabiske lande vil Moammar Gaddafis forestående fald i Libyen ikke umiddelbart føre til andre arabiske diktatorers fald, da de har lært lektien og tager deres forholdsregler over for oprørere, mener Mogens Pelt, lektor i historie ved SAXO-Instituttet ved Københavns Universitet. Han tror højst, at Gaddafis fald vil styrke regeringskritiske demonstranter moralsk og give dem fornyet optimisme i kampen med "deres diktator". Han vurderer, at det er afgørende for udviklingen, om regeringsmodstanderne i et land bryder igennem "frygtfaktoren", hvor brede dele af befolkningen ikke længere frygter den autoritære leder og sikkerhedsstyrkerne. - I det øjeblik får de revolutionære kræfter en kraft, der er svær at stoppe, siger han, hvilket er, hvad der hidtil er set i Tunesien, Egypten, Libyen og til dels i Syrien.
Kristeligt Dagblad, 24/8 2011
De stridende stammer husker godt og længe
Efter Gaddafis regime er ovre, er alles øjne nu rettet mod Libyens Nationale Overgangsråd. Rådet skal nemlig forsøge at skabe demokrati i det uroplagede land, men det arbejde kan blive besværliggjort af de 140 stammer, som af nogle ses som Libyens reelle herskere. En anonym sikkerhedsekspert fortæller, at i nogle områder rangerer stammeloyalitet højere end alt andet, men ifølge lektor ved Københavns Universitet, Ulla Prien, som er ekspert i Libyen, kan stammerne også få stor betydning i en demokratiproces. - Stammesystemet kan også få stor betydning i forbindelse med valg, hvor de kan tilskynde deres medlemmer til at stemme. Så selv i demokratiske processer kan stammer få stor betydning, siger Ulla Prien. Hun vil dog ikke afvise, at rivaliseringen mellem stammerne kan skabe splittelse og bremse demokratiprocessen.
Politiken, 24/8 2011