2. august 2011

2. august 2011

Belgiens krise og EU's demokrati

Vi hører ikke ret meget om den politiske krise, der i øjeblikket hærger Belgien, selvom den kan få mindst lige så store konsekvenser for EU som den økonomiske krise i blandt andet Grækenland, skriver Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor og ph.d. ved Københavns Universitet. I praksis har parlamentarismen været sat ud af kraft i Belgien i 14 måneder, det vil sige princippet om, at en regering skal være i overensstemmelse med parlamentets flertal. De fælles EU-beslutninger, som EU-landene skal rette sig efter, bliver blandt andet vedtaget i EU's Ministerråd, altså af repræsentanterne for regeringerne i EU. Hvis man kan sætte spørgsmålstegn ved den demokratiske legitimitet af en af EU-landenes regeringer, er det derfor et stort problem for EU. Og i øjeblikket er der ikke meget, som tyder på en løsning i Belgien, skriver Lars Hovbakke Sørensen.
Berlingske, 2/8 2011

Flere unge vil tale tysk, fransk og spansk

Flere unge vil læse sprogfag. Både de traditionelle som fransk, tysk og spansk, men også fag som kinesisk, arabisk og brasiliansk vinder frem. De nye ansøger- og optagelsestal fra blandt andre Københavns Universitet (KU) viser, at der efter flere år med få studerende på de traditionelle sprogfag i år kun er få ledige studiepladser tilbage. Også søgningen til arabisk og kinesisk er steget betydeligt på KU. - Sidste år voksede interessen især for tysk, fransk og spansk, og i år har vi oplevet en endnu større interesse, siger prodekan Jens Erik Mogensen fra Det Humanistiske Fakultet på KU.
Berlingske, 2/8 2011

Sårbar Obama er klar til genvalg

Den nye gældsaftale i USA har kørt præsident Barack Obama i stilling som kompromisets mester, der er klar til fire år mere i Det Hvide Hus. Den politiske aftale, der forhøjer USA's gældsloft og skærer i det offentlige budget, er ellers en næsten total kapitulation fra den demokratiske præsidents side, men alligevel har Obama med den nye aftale styrket sin chance for genvalg, når amerikanerne skal til stemmeurnerne om godt et år. Det vurderer USA-analytiker Mads Fuglede fra Københavns Universitet. - Set i et valgperspektiv er det til hans fordel, at han så kraftigt har placeret sig på den politiske midte, hvor valget bliver vundet, mens det samtidig er udstillet, at hans politiske modstandere hænger fast ude på højrefløjen, siger han.
Berlingske, 2/8 2011

Ramadan kan have betydning for oprøret i Syrien

Syriske regeringsstyrker har siden i går udført voldsomme angreb på oprørsbyen Hama, og i går blev der dræbt over 75 oprørere. Professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet fortæller, at begyndelsen på Ramadanen i dag kan have en stor betydning for oprøret, da flere mennesker nu vil være samlede i moskeerne. Han vurderer, at syrene til dels er blevet inspireret af det Arabiske Forår. Regeringen beskylder oprørerne for at være støttet at udenlandske magter. Jørgen Bæk Simonsen synes desuden, det er tankevækkende, at der ikke findes en international instans, som vil kunne udrede situationen i landet.
DR P1 Orientering 16.10, 1/8 2011