12. august 2011
Dødvande: Libyen risikerer at blive delt
Situationen på fronterne mellem de libyske oprørere og de Gadaffi-tro styrker er fastlåst efter seks måneders borgerkrig, og også NATO's koalitionsstyrker er trætte. Norges 70 udstationerede soldater er allerede vendt hjem, og Italien trækker sig ud i slutningen af september. Ifølge flere eksperter kan løsningen derfor blive en permanent opdeling af landet. Ulla Prien, studielektor ved KU's Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier tror imidlertid hverken på, at libyerne har nogen interesse i en deling eller at en sådan er mulig. - Det libyske folk er blevet blandet enormt meget sammen mellem øst og vest i løbet af de sidste mange år. En deling af landet havde måske været en mulighed for 30-40 år siden, men ikke nu. Desuden har Europa heller ingen interesse i en ekstra forhandlingspartner, tilføjer hun.
Information, 12/8 2011
Kronik: Breivik og Balkan - sammenhængen er ikke til at tage fejl af
Karsten Fledelius, lektor ved Københavns Universitet, sammenligner i en kronik den norske massemorder Anders Breiviks anti-islamiske manifest med de tendenser, der herskede på Balkan i 90'erne, og citerer blandt andet et opråb forfattet af den bosnisk-serbiske skolelærer Marko Samardzija i 1992. Han peger på, at man ikke blot kan afvise Breiviks over 1.500 sider lange manifest som fabulerende legitimering af en enkeltstående galnings værk, når præcis samme slags legitimisering af etnisk vold i 90'erne førte til Balkan-krigen. "Godt nok er tonen mere kølig og analytisk i Breiviks manifest, men indholdet ligger helt på linje med den kombination af udtænkte relationer og motiver, som dominerer Samardzijas mere primitive og følelsesladede argumentation", skriver Fledelius. I Jugoslavien tjente det til at nedbryde forbundsstaten til fordel for flere små nationalstater, men metoden med at kombinere ellers adskilte "politiske rum" i et fælles fjendebillede er det samme, mener Fledelius.
Kristeligt Dagblad, 12/8 2011
Krisetid: Lille land, hvad nu?
Indtil videre mærker danskerne ikke personligt meget til krisen, men det kan alligevel ikke undgå at påvirke os, når vi konstant bombarderes med nyheder om finansiel nedsmeltning. Traditionelt har vi under kriser lænet os op af det stærkere USA, men de er nu selv i krise, og den følges tæt af Vincent F. Hendricks, professor ved KU, som er permanent gæsteprofessor ved Columbia University i New York. Han forklarer, at man indtil nu har haft en blind tro på markedsfundamentalismen, men at billedet er ved at vende. - Forhåbningen var, at markedsfundamentalismen kunne skabe en art ligevægtstilstand, men denne fundamentalisme har spillet fallit. At staten nu skal have mere magt over økonomien for at finansiere sig selv, dække et stort underskud og regulere markedet, er ren politisk gift, synes mange, siger han og peger blandt andet på, at kriser altid har kollektiv karakter, mens succes er individuel. Kristeligt Dagblad, 12/8 2011
Republikansk præsidentvalg skydes i gang
Kampen om at blive Republikanernes kandidat ved det amerikanske præsidentvalg næste år skydes for alvor i gang med et prøvevalg i staten Iowa i morgen. Ni kandidater har erklæret deres kandidatur, og et kig på meningsmålingerne viser, at Mitt Romney er den øjeblikkelige favorit til at løbe med nomineringen efterfulgt af Michele Bachmann. De syv andre kandidater må indtil videre finde sig i at spille andenviolin. USA-analytiker og ph.d.-stipendiat i amerikansk politik ved Københavns Universitet Mads Fuglede siger om prøvevalget, at det er vigtigt, fordi medierne gør det vigtigt. Han tilføjer, at der bliver læst en masse ind i resultatet, som man senere ryster på hovedet af.
metroXpress København, 12/8 2011
Muftier på jagt efter ny autoritet
Stormuftierne, de statsansatte religiøse ledere, har hidtil prædiket loyalitet over for styret i de sekularistiske arabiske stater, men efter revolutionerne har de genopfundet sig selv. Dette beskriver Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, i en artikel. De arabiske medier ser stormuftien som en funktionær, der kan forklare ministerier og almindelige borgere, hvad islamisk lov mener om et bestemt emne. Men i de fleste arabiske lande, som har været præget af forskellige grader af diktatur i de senere årtier, har man også set Muftien udstede fatwaer, som har sigtet at understøtte regimet.
Weekendavisen, 12/8 2011
Kompendium fra en massemorder
Lektor og propagandaforsker ved Københavns Universitet Karsten Fledelius har læst den norske massemorder Anders Breiviks 1.500 sider lange tekst, som han har arbejdet på i årene op til terrorangrebene den 22. juli. Teksten er blevet kaldt et manifest i medierne, men den har mere form som et kompendium, og Karsten Fledelius bider mærke i morderens narcissisme, da han blandt andet har inkluderet billeder af sig selv som korsridder, ligesom forskeren ser flere eksempler på, at usammenhængende argumenter kædes sammen til en større slutning. Den slags retorik har han set før, ikke mindst i forbindelse med serbiske massakrer på Balkan, selvom Breivik synes at benytte mere kølig retorik end de emotionelle serbiske udladninger.
DR P1 Orientering 16.10, 10/8 2011