11. august 2011
For enden af regnbuen ligger Solsikken
Hver morgen bliver tusindvis af børn afleveret i Kernehuset, Solsikken eller Regnbuen. Disse navner stammer fra en hitliste over de ti mest populære institutionsnavne i Danmark, som BUPL's fagblad Børn&Unge står bag. Birgit Eggert, adjunkt ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet, forklarer, at navnene er sjove, fordi de hænger sammen i et børneunivers. De handler meget om dyr, planter, sol og farver, og hun mener, at det kulørte navnelandskab kan ses som et udtryk for vores ønsker for børnene og institutionen.
24timer København, 11/8 2011
Syriens arabiske brødre trækker stikket ud
Saudi-Arabien, Bahrain, Kuwait, Qatar. Alle har de vendt Syriens præsident Bashar al-Assad ryggen. Men det er ikke, fordi disse stærkt autoritære regimer er blevet mere demokratiske. Det er først og fremmest indenrigspolitiske hensyn, der ligger bag kritikken af Assad, forklarer adjungeret professor Peder Mortensen fra Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Det saudiske og øvrige regimer er bange for at blive det næste offer for Det Arabiske Forår og forsøger at vinde legitimitet med kritikken. Peder Mortensen tvivler på, at det diplomatiske pres mod Syrien overhovedet vil have nogen effekt.
Information, 11/8 2011
Powerkvinder til stregen
Tegneserieheltinderne Natacha og Linda var nogle af de første handlekraftige, kvindelige tegneseriehelte, og siden er tegneseriernes kønsrollemønstre fulgt med den virkelige verdens. Svenskerne har også haft en bølge af tegneserier med en egentlig feministisk dagsorden, fortæller Rikke Platz Cortzen, der er ph.d. og forsker i tegneserier ved Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. - Klassikerne tilbyder måske en form for eskapisme og nostalgi, mens de nye serier fokuserer på realisme og det hverdagslige, siger hun.
Information, 11/8 2011
Chikane af religion vokser globalt
Religiøs intolerance er slået igennem flere og flere steder, og i dag må næsten en tredjedel af verdens befolkning finde sig i, at enten regeringen eller medborgere lægger begrænsninger på deres religion. Det hænger sammen med, at religion og politik er blevet stadigt tættere vævet sammen, forklarer Jakob Skovgaard-Petersen, professor ved Københavns Universitet. Der er stater, der nærmest er defineret religiøst, Saudi-Arabien og Iran for eksempel, og bevægelser som Det Muslimske Broderskab har mobiliseret politisk på et religiøst udgangspunkt. Under de omstændigheder er der ikke plads til religiøse svinkeærinder, forklarer Jakob Skovgaard-Petersen, som håber på at Det Arabiske Forår kan finde frem til en ny skelnen mellem politik og religion.
Kristeligt Dagblad, 11/8 2011
Vores hav
Da Romerriget var på sit højeste, omkransede det hele Middelhavet og strakte sig fra Sahara til De Britiske Øer. Peter Fibiger Bang, lektor ved Københavns Universitet med speciale i Romerriget, påpeger, at Middelhavet blev romernes vej til at sprede deres egen kultur. Han mener, at indflydelsen stadig er mulig at spore. Det gælder både i sprog, retssystemer, styreformer, romertal, den julianske kalender og planeternes navne, der er opkaldt efter romerske guder. Han forklarer også, at den romerske kultur blev ændret i mødet med den græske, og at ingen andre kulturer fik en lige så stor indflydelse på den romerske.
Kristeligt Dagblad, 11/8 2011
Indre Mission vælger de kristne værdier i politik
Hvis man i Indre Missions bagland spørger, hvor krydset skal sættes, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg, mener godt en tredjedel, at det skal sættes hos Kristendemokraterne. Sidsel Eriksen, der er lektor i socialhistorie ved Københavns Universitet og har forsket i Indre Mission, vurderer dog, at langt flere vælgere fra Indre Mission bør stemme på Dansk Folkeparti, hvis man tager hensyn til deres samlede vælgerprofil. Dansk Folkeparti har en social profil i forhold til omsorgen for de gamle og børnefamilierne, og det passer godt sammen med missionsfolkets samaritanerværdier og roden i det traditionelle landbosamfund, fortæller Sidsel Eriksen.
Kristeligt Dagblad, 11/8 2011