1. august 2011
Historiker: Regeringen løber fra diktatorhæder
Udenrigsministeriet har meddelt, at tildelingen af Storkorset af Dannebrog til Bahrains konge og diktator udelukkende er dronning Margrethes ansvar. Regeringen prøver at løbe fra sit ansvar, mener historikeren Jes Fabricius Møller, lektor ved Københavns Universitet. På papiret er beslutningen et kongeligt prerogativ, men det er utænkeligt, at Dronningen vil gå imod nationale interesser, og derfor er ordnen blevet godkendt, fortæller Jes Fabricius Møller. Dronningens kabinetssekretær, Henrik Fode, er uenig med slutningen. Det er Dronningens beslutning, siger Henrik Fode.
Berlingske, 31/7 2011
USAs gældsstrid nær deadline
Forhandlingerne om et nyt amerikansk gældsloft strandede fredag nat. Bestyrtede amerikanske borgere ser til, mens spillet mellem de to fløje i Kongressen udfolder sig. - De er forbløffede over, at man kan være så barnagtige i Kongressen, siger Mads Fuglede, USA-ekspert og ph.d.-studerende på Københavns Universitet. Den demokratiske flertalsleder Harry Reid er i færd med at udarbejde et forslag, der inkorporerer både republikanske og demokratiske elementer. Mislykkes dette kompromis, så er USA på vej mod en økonomisk katastrofe, påpeger Harry Reid.
Berlingske, 31/7 2011
Alle efternavne fortæller en historie
- Alle efternavne fortæller en historie. Men efter nogle generationer har man måske glemt denne historie, fortæller Michael Lerche Nielsen fra Københavns Universitet. Han uddyber, at familienavne traditionelt set har været geografisk bestemte. Således er de 700 Oddershede historisk bundet til en hede i Thy, hvor der angiveligt var mange oddere. I 1828 indførte man en navnelov, som havde til hensigt at skabe mere variation blandt navnene. Der skete dog det stik modsatte, og 97 procent på landet havde således et -sen navn. Seneste ændring i navneloven er fra 2006 og indebærer blandt andet, at en navneændring koster 470 kroner. Jyllands-Posten, 31/7 2011
Definer lige samfundsnytte
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv Emilie Wedell-Wedellsborg efterlyste i fredagens Politiken et "intelligent" taxametersystem, der belønner kvalitet frem for kvantitet, for ikke alle uddannelser på universitetet er, ifølge hende, lige vigtige for samfundet. Men hvordan definerer man samfundsnytte? spørger Morten Hjelt, studielektor ved Københavns Universitet, i et debatindlæg. - Det er for mig at se udtryk for en rystende indskrænket tankegang, når Dansk Erhverv på den måde forsøger at værdisætte mennesker og uddannelser alene på baggrund af deres indtjeningsevne, skriver han.
Politiken, 31/7 2011
Massemordets æstetik
High school-mordere, islamistiske bombemænd og højreradikale terrorister har det til fælles, at de er en del af en global, visuel voldskultur, hvis propagandaplatform er massemedierne, og det placerer pressen i et svært dilemma, mener blandt andet Stig Hjarvard, professor og medieforsker ved Københavns Universitet. Når man fortæller om Breiviks motiver, kan man ikke undgå at videreformidle hans ideer, og dermed får hans budskab ekstra eksponering, mener forskeren. Og det er kunsthistoriker Mikkel Bolt Rasmussen fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet enig i. - Anders Behring Breivik er blot seneste eksempel på eksistensen af en global visuel frygtkultur, hvor unge mænd iscenesætter sig som krigere på en korstogsagtig mission, og hvor man låner referencer og stilistiske greb på tværs af ideologier og politiske agendaer, siger han.
Information, 30/7 2011