19. april 2011

19. april 2011

I medierne er martyrer muslimer

Den 29-årige Taymour Abdulwahab sprængte sidste år sig selv i luften i Stockholm i et forfejlet terrorangreb. Efter sin død blev han hyldet som martyr på al-Qaeda-hjemmesider. Med sin selvmordsaktion skrev han sig ind i martyrtraditionen, som islam i høj grad har lagt billet ind på, fortæller Karsten Fledelius, historiker og medieforsker ved Københavns Universitet . - Når man så ser det politisk iscenesat, som det er tilfældet med islamistisk terrorisme, så kommer man til at associere martyrer med islamisme. Man knytter naturligt martyrbegrebet til denne form for aktivt martyrium, som går ud på at slå andre ihjel og sig selv samtidig. Det er en meget unuanceret opfattelse, siger han. 
Kristeligt Dagblad, 19/4 2011

Amerikanske tv-serier vinder frem

Amerikanske tv-serier som "The Wire" og "Mad Men" har stor succes over hele verden lige nu, og universitetet Harvard er endda begyndt at undervise i dem. Lektor Peter Schepelern fra Institut for Film- og Medievidenskab i København forklarer, at der er kommet et pludseligt kvalitetsløft i amerikansk tv, hvor man tidligere var vant til, at det var hyggelige komedieserier, men nu er det kunstneriske produkter, som er ligeså velproduceret som film. Kun få danskere ser dog serierne i fjernsynet, oplyser TV 2's kanaldirektør Keld Reinicke. En undersøgelse fra YouSee viser derimod, at 21 procent af alle danskere mellem 20 og 65 år downloader eller streamer tv-serier fra nettet.
DR P2 Kulturnyt 15.30, 18/4 2011

Succesfulde højrenationalistiske partier er et nordisk fænomen

Ifølge lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen er det i høj grad et nordisk fænomen, at partier med indvandrerkritiske, nationalistiske og EU-skeptiske synspunkter har succes. Blandt andet fik Dansk Folkeparti med Pia Kjærsgaard i spidsen 13,8 procent af stemmerne ved valget i 2007. I Norge fik Fremskridtspartiet med lederen Siv Jensen 22,9 procent af stemmerne i 2009. I Sverige fik Sverigedemokraterna 5,7 procent af stemmerne i 2010, og i går i Finland fik Sannfinländerne hver femte stemme. Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at dette blandt andet skyldes den øgede indvandring i Norden, som ikke tidligere har været vant til indvandring. Derudover er den nordiske velfærdsstat finansieret af skatter, og derfor får borgerne her hurtigt følelsen af, at der bliver stjålet fra dem, hvis nogle udefrakommende vil have del i velfærden.
DR1 Tv-Avisen 21.00, 18/4 2011