18. april 2011

18. april 2011

Universitetsbøger undgår bålet

Københavns Universitet får sandsynligvis lov til at give de mange bøger væk, som ellers skulle brændes. Det er helt i tråd med KU's ønsker, fortæller dekan Kirsten Refsing fra Det Humanistiske Fakultet i en pressemeddelelse. Således har KU søgt dispensation fra reglen om, at statens ejendom ikke må foræres væk eller sælges. Det er pladsmangel, der er årsagen til, at de hundredetusindevis af bøger risikerede at ende sine dage i forbrændingen. - Håbet er, at bibliotekerne kan få lov til at forære bøgerne til studerende eller andre interesserede, siger Kirsten Refsing, der understreger, at bibliotekerne selvfølgelig ikke kasserer bevaringsværdige bøger og værker med blivende værdi.
Ekstrabladet.dk, 15/4 2011

Den kolde krig til debat

Forleden udkom det historiske leksikon "Den kolde krig og Danmark", der blev rost til skyerne i Politiken. Berlingskes Bent Blüdnikow har til gengæld stillet spørgsmål ved leksikonets objektivitet, blandt andet fordi en af redaktørerne er den tidligere kommunist, historikeren Poul Villaume fra Københavns Universitet. Georg Metz kalder i Information værket lødigt, mens Weekendavisens Bo Bjørnvig kalder det ideologisk skævt. Direktør for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen kalder Bent Blüdnikows anmeldelse "en skændsel for Berlingske", mens manuskriptforfatter Mogens Rukov kalder Erland Kolding Nielsen for latterlig. Henrik Gade Jensen fra CEPOS mener, at værkets metode er forkert, og han synes, at der ses bort fra, at det sovjetiske styre var et folkemordsregime. Poul Villaume benægter, at vinklen er skæv, og han påpeger blandt andet, at Stalins hensynsløshed bliver sammenlignet med Hitlers, ligesom han understreger, at 70 forskere af vidt forskellige observans har ydet bidrag til værket.
DR2 Deadline 22.30, 15/4 2011

Ingen kritik kan være den bedste kritik

Bob Dylan er kommet under kritik af blandt andet New York Times' Maureen Dowd for ikke selv at have fremført kritik af regimet i Kina, efter han under koncerterne i Kina til fulde underlagde sig den kinesiske censur. Bob Dylan nævnte således ikke fængslingen af den verdensberømte kunstner Ai Weiwei med et eneste ord, selvom den amerikanske musiker før har gjort samfundskritik til sin metier. Men det kan der måske være en pragmatisk årsag til, mener Asienkender og professor Jørgen Delman fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet. Kineserne opfatter ikke musik i den kontekst, den er opstået i, fortæller han. I forvejen ved alle hvad Bob Dylan står for, supplerer pressechefen i Amnesty International, Ole Hoff-Lund. (Emil Bergløv).
Politiken, 16/4 2011