14. april 2011
Hvad skal børnene hedde?
Navneforsker ved Institut for navneforskning på Københavns Universitet Birgit Eggert tror, de royale tvillinger kommer til at få moderne navne, der ikke skiller sig for meget ud og kan bruges i både Danmark og udlandet. Hun mener ikke, at kronprinsparret vil vælge skuldertyngende slægtsnavne som fornavn til tvillingerne, men ligesom deres søskende Christian og Isabella kan de få slægtsnavnene som mellem- og efternavne. - I forvejen kan kronprinsparret synes, at deres børn bærer på meget, fordi de er dem, de er. Derfor tror jeg, at de vil give dem deres helt eget navn, så de ikke skal gå rundt og være en lille Margrethe eller Henri, siger Birgit Eggert.
24timer, 14/4 2011
Det royale omdrejningspunkt
I en kronik af Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor og ph.d. ved Københavns Universitet, står der, at det danske kongehus har været bedre end noget andet kongehus til at modernisere sig selv og følge med tiden. Derfor er det danske kongehus også mere populært end nogensinde, vurderer han. I særdeleshed har kongehuset formået at skabe en balance imellem at være noget særligt og at være ligesom alle os andre. - Skabelsen af disse to balancer er meget væsentlige forudsætninger for et kongehus' popularitet i et moderne samfund, skriver han.
Berlingske, 14/4 2011
Vi bryder os ikke om bogbrændinger
I 2013 samler Københavns Universitet Amager sine biblioteker i et nyt videncenter, og det betyder mindre hyldeplads, og at fire institutbiblioteker skal skille sig af med en tredjedel af deres samlinger. For eksempel skal SAXO-Instituttet af med 70.000 bøger i forbindelse med flytningen. Tillidsmand på det Humanistiske Fakultet Christian Troelsgård mener ikke, at bogudsmidningen er den rigtige måde at foretage omstruktureringen på. - Vi bryder os ikke om bogbrændinger, siger han.
DR P4 Københavns radio, Nyheder 06.30, 14/4 2011
Universitet brænder tusindvis af bøger
Københavns Universitet planlægger at afbrænde flere hundrede tusinde bøger. I forbindelse med etableringen af et nyt videnscenter på KUA, hvor de humanistiske universitetsbiblioteker skal lægges sammen, bliver det nødvendigt at udvælge over hundrede tusinde bøger til at sende på forbrændingen, fordi der ikke bliver plads. Alene på Saxo-instituttet skal man finde 70.000 bøger, som skal brændes af. Lektorernes tillidsmand på Saxo, Christian Troelsgård, mener at det går ud over forskningen og undervisningen, men dekan Kirsten Refsing ser ingen anden udvej. - Vi har foreslået at tilbyde bøgerne til de studerende, men problemet er, at bøgerne er indkøbt for statens, altså skatteborgernes penge, og så kan vi som institution ikke få lov at sælge dem. Vi kunne vælge mellem at fylde det nye hus med bøger eller med studerende, og vi valgte studerende, siger hun.
Ekstrabladet.dk, 14/4 2011
Søfartskirken sørger for, at tvillingedåben kommer i land
Når Holmens Kirke i København i dag lægger rum til kongelig tvillingedåb, er det næppe tilfældigt. Ligesom kronprinsen har kirken nemlig en tæt tilknytning til søværnet, forklarer Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, som skal kommentere dåben for DR1. - Med valget af Holmens Kirke til tvillingedåben markeres traditionen fra Frederik IX, Kronprinsens tilknytning til marinen og det forhold, at Kronprinsparret tidligere på året flyttede residens fra Fredensborg til København, siger han. Flere danske søhelte som Tordenskjold og Niels Benzon ligger begravet på kirkens gravplads. Som søofficer havde Frederik IX en stærk tilknytning til kirken, og da Kronprins Frederik selv er officer i søværnet og har gjort tjeneste i Førmandskorpset, er det naturligt, at parret vælger netop Holmens Kirke, mener Jes Fabricius Møller.
Kristeligt Dagblad, 14/4 2011