12. april 2011
Kampen om Den Kolde Krig fortsætter
Et leksikon om Den Kolde Krig i Danmark er blevet voldsomt kritiseret, allerede inden bog er landet på bogforhandlernes hylder. Baggrunden er ideologiske stridigheder, og flere har peget på fremstillingen af de røde som "for lyserød". - På mange områder er der gedigne oplysninger i værket, men når det kommer til begivenheder, der omhandler venstrefløjen, er der enten udeladt vigtige oplysninger, eller også behandles det med fløjlshandsker, siger centerleder på Center for Koldkrigsforskning Bent Jensen. En af bogens fire redaktører, historieprofessor Poul Villaume fra Københavns Universitet, er skuffet over den modtagelse, bogen har fået. Han påpeger, at værket er et nationalt projekt, som samtlige koldkrigsforskere har bidraget til ud fra deres eget perspektiv.
Berlingske, 12/4 2011
Undervisning er gjort til en biting
Tania Ørum, cand.mag. og lektor, og Anne Fastrup, lektor, ph.d., Institut for Kunst- og Kulturvidenskab (IKK), skriver i et debateindlæg, at både forskning og undervisning siden universitetslovens indførelse i 2003 er kommet under gevaldigt pres. Da dekan ved Det Humanistiske Fakultet Kirsten Refsing tiltrådte i 2006, blev den norm, der sagde, at et hold på 30 studerende udløste fem heltidsstillinger, erklæret for død. Det betød, at de studerende på IKK i dag har 30-50 procent færre professorer, lektorer og adjunkter end før. Desuden har de tilbageværende ansatte oparbejdet en timepukkel på over 30.000 timer. Derfor er løsningen på de studerendes aktion for mere og bedre undervisning i de foregående uger ikke, som Kirsten Refsing ellers forsøger, bare at pålægge professorer, lektorer og adjunkter at undervise mere og forske mindre, understreger Tania Ørum og Anne Fastrup.
Politiken, 12/4 2011
Lektorer efterlyser forsvundne penge
Lektor Anne Fastrup fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet undrer sig over, hvor de ekstra 5.000 kroner per studerende i taxameterpenge bliver af. Tilsyneladende er pengene forsvundet et sted i universitetets administrative lag. Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K) har krævet dokumentation for pengenes benyttelse til flere timer allerede i år, men fællestillidsmand for underviserne på humaniora Henrik Prebensen har heller ikke set noget til de nye taxameterpenge. Tillidsfolkene har regnet sig frem til, at kun omkring 31 procent af taxameterpengene går til undervisning, mens universitetsdirektør Jørgen Honoré mener, der er tale om hele 80 procent.
Politiken, 12/ 4 2011