09. april 2011
Færre truede fag skal have støtte
Fra 2012 ændres støtten til 34 lukningstruede fag på landets universiteter. Det er resultatet af en aftale indgået mellem Videnskabsministeriet og universiteterne. I dag får 34 små humanistiske fag på Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet ekstra støtte, da de er så små, at de ikke løber rundt på taxameterpengene fra de få studerende. Fremover vil pengene blive fokuseret på 14 fag, der vil få fordoblet deres støtte i forhold til i dag. Aftalen er kommet i hus i samarbejde med universiteterne og er til for at sikre de mest truede fag, som videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) understreger vigtigheden af at bevare. Hun påpeger, at det er vigtigt at uddanne folk med en forståelse for fremmede kulturer i en globaliseret verden. Formanden for Danske Universiteter, rektor Jens Oddershede fra SDU, kalder beslutningen for fornuftig.
Berlingske, 9/4 2011
Nu bliver semestrene igen længere
Efter massive protester fra de studerende har ledelsen på Københavns Universitet nu bøjet sig for kravene om mere undervisning. Ifølge Universitetsavisen arbejder ledelsen for øjeblikket på en plan, som skal sikre alle studerende på Det Humanistiske Fakultet 14 ugers undervisning i stedet for 12 uger. - Vi har hørt de studerendes protester. Jeg er helt enig med de studerende, og derfor prøver vi nu at gøre noget ved, at der er for lidt undervisning, siger fakultetets dekan, Kirsten Refsing. Men egentlig er der ikke noget at klappe af, for siden 2009 har det stået i universitetets egne retningslinjer, at et semester skal være 14 uger langt, påpeger Kirsten Refsing.
Politiken, 9/4 2011
Unges uvidenhed forarger historikerne
Kun de færreste unge ved, at datoen den 9. april symboliserer Danmarks besættelse i 1940. På 70-årsdagen sidste år viste en Rambøll-måling, at blot 17 procent af de 18-25-årige kendte til den historiske dag. Jyllands-Posten har foretaget en rundspørge i denne uge, som viser, at kun 5 af de 14 adspurgte unge kunne huske datoen for Besættelsen. Poul Villaume, professor i historie ved Københavns Universitet, siger om den 9. april: - Det er en af de vigtigste datoer i danmarkshistorien, fordi den har været med til at forme vores nationale selvforståelse og identitet. Selve datoen har stor symbolværdi, også i dag, hvor udtrykket "aldrig mere 9. april" ofte bruges som slagord i den politiske debat.
Jyllands-Posten, 9/4 2011