30. september 2010
Muhammed og satiren
I dag er det fem år siden, at Jyllands-Posten publicerede Muhammed-tegningerne, men historisk set går religionssatiren og dens selvcensur meget længere tilbage, skriver ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Dennis Meyhoff Brink i en kronik. Eksempler fra religionssatirens historie kan punktere myten om, at den europæiske religionssatire skulle være særlig knyttet til oplysningstiden, og de kan gøre op med forestillingen om, at satirer over Islam skulle være et nyt fænomen, der først er opstået i den globaliserede verden. Ydermere kan de vise, at selvcensur blandt religionssatirikere ikke er noget, der først er opstået i vort århundrede.
Berlingske Tidende, 30/9 2010
Dialekter kan opstå på Nørrebro...
Dialekter er på retræte i Danmark. Flere og flere dialekter uddør, forklarer lektor Pia Quist fra Afdeling for Dialektforskning på Københavns Universitet. Hun er en af forskerne bag siden dialekt.dk, hvor man kan høre dialekter fra det danske land. Mange af dialekterne på siden er dog forsvundet, og det skyldes blandt andet, at vi som folk flytter mere rundt. - Det er svært at finde stedbunden tale, fordi vi flytter meget rundt, siger Pia Quist. Hun forklarer, at vi samtidig ikke er flinke over for dialekter. - Vi ser ned på dem og griner af dem. Hvis man synes, at dialekter er søde og charmerende, men ikke et seriøst sprog, man kan tages alvorligt på, så holder man op med at tale sin dialekt, fortæller hun.
Politiken, 30/9 2010
Filmproducenter jagter investorer i udlandet
De danske filmproducenter gør klar til en ny målrettet erhvervsstrategi, der skal sætte turbo på eksporten, tiltrække internationale produktioner og lokke private investorer til at sætte millioner i film. Det skal blandt andet ske gennem Producentforeningens udspil til den kommende fireårige filmaftale for perioden 2011 til 2014. Foreningen har i sit udspil blandt andet foreslået, at der indføres en ny skatterabatordning, der skal tiltrække internationale filmproduktioner, ligesom foreningen vil have 50 millioner kroner til regionale filmfonde. Professor i filmvidenskab ved Københavns Universitet Ib Bondebjerg kan godt se fornuften i en skatteordning, men han afviser at bruge flere millioner på regionale filmfonde.
Politiken, 30/9 2010
Foghs historiske undskyldning fejlede
4. maj 2005 undskyldte Anders Fogh Rasmussen som den første danske statsleder officielt for handlinger begået før hans embedsperiode, da han gav en officel undskyldning for Danmarks udvisning af jøder til Tyskland i 1930'erne. Ifølge Lisa Storm Villadsen, lektor i retorik ved KU, er talen god, men kun på overfladen. Hun roser Anders Fogh for at sige direkte undskyld i stedet for blot at beklage samt for at være opmærksom på at henvise til, at det er på statens vegne, han undskylder. Imidlertid kritiserer hun ham for at sige undskyld på samarbejdsregeringens vegne i en periode, hvor han også kritiserede den. Samtidig er det også meningsløst at kritisere og undskylde Danmarks udvisning af jøder, når Foghs egen regering førte en lignende politik over for eksempelvis irakere. Desuden burde han i talen også have taget stilling til fremtiden, mener Lisa Storm Villadsen.
Videnskab.dk, 30/9 2010