24. september 2010

24. september 2010

De 150.000 efternavnes land

I en ny gennemgang af danskernes navneskift fremgår det, at næsten 350.000 danskere har skiftet efternavn de seneste fire år, og i dag er der 150.000 forskellige efternavne i Danmark. Gennemgangen er foretaget af lektor og navneekspert Michael Lerche Nielsen, Københavns Universitet, på baggrund af oplysninger fra Familiestyrelsen. Han kalder Danmark for et navnesupermarked, hvor kunderne køber individuelle efternavne. Michael Lerche Nielsen nævner flere årsager til de mange nye efternavne, blandt andet at danskerne "vil have mere individuelle navne" og at indvandring bidrager til, at nye efternavne finder vej til Danmark. - Almindelige navne som Jensen og Hansen går tilbage. Samtidig bidrager globaliseringen til, at der hele tiden kommer nye efternavne til Danmark, siger han. 
Berlingske Tidende, 24/9 2010

Heksetro er udbredt i Afrika

Ifølge en undersøgelse fra Gallup tror 55 procent af indbyggerne i de 18 afrikanske lande syd for Sahara på hekse og heksekraft. - Afrikanere har altid troet på hekse. Når der sker noget uforklarligt, forklares det med, at der er heksekræfter på spil. Hvis et lille barn pludselig dør, eller et familiemedlem får en uhelbredelig sygdom, så er man tilbøjelig til at tro, at det skyldes hekse, siger Martin Lindhardt, ekspert i heksetro og lektor ved SAXO-Instituttet på Københavns Universitet. Han vurderer desuden, at tallene sandsynligvis er væsentligt højere. Flemming Hansen, teolog og tidligere missionær i Afrika giver ham ret. Selvom der har været kristne missionærer i Afrika i flere hundrede år, så lever den traditionelle tro stadig, pointerer han.
Kristeligt Dagblad, 24/9 2010

Thornings presserådgiver: Nu er det Skats skyld

Hovedparten af bt.dk's læsere er ikke tilfredse med forklaringen på, hvorfor Stephen Kinnock, S-formandens mand, ikke skal bidrage til statskassen. De mener, at der mangler mellemregninger. Den 30. juli sagde Helle Thorning-Schmidt til Jyllands-Posten, at hun ville lægge alt frem, ærligt og åbent. Nu giver Helle Thorning-Schmidts presserådgiver, Noa Redington, Skat skylden for, at den uddybende begrundelse for Kinnocks skattefrihed i Danmark holdes hemmelig. Men lektor i kommunikation på Københavns Universitet Klaus Kjøller mener, at presserådgiver Noa Redington fordrejer, hvad Thorning og rådgiveren tidligere har sagt. - Man kan ikke først sige, at man vil lægge alt åbent frem, og når afgørelsen først ligger der, så vil man kun offentliggøre den korte konklusion, siger han.
B.T., 24/9 2010