17. september 2010

17. september 2010

Susanne Bier scorer millioner i udlandet

Susanne Biers nyeste film "Hævnen" overgår hendes tidligere succeser efter at være blevet solgt til flere end 30 lande, og Zentropa har allerede tjent investeringen hjem. Ifølge lektor i filmvidenskab ved Københavns Universitet Peter Schepelern skyldes hendes succes, at hun går efter det brede publikum. - Hun har forstand på at ramme noget interessant og flot mainstream, der handler om genkendelige, aktuelle dilemmaer, samtidig med at temaet er globalt repræsentativt, siger han. Hun supplerer derved Lars von Trier godt som dansk films største brands i udlandet. Hvor Lars von Trier sælger på sin enestående orginalitet, sælger Susanne Bier på evnen til at præsentere tidens temaer på en tilgængelig måde, vurderer han.
Børsen, 17/9 2010

Kronik: Hele samfundet betaler for opgør med humaniora

Bestyrelsen for Humanistisk Forum skriver i en kronik, at der sker et opgør med den brede palet af humanistiske studier, som Københavns Universitet tilbyder, både inden og uden for murene på KU. På "forunderlig vis" er Dansk Industri og Det Humanistiske Fakultet enige om, at de humanistiske fags eksistensberettigelse afhænger af deres økonomiske potentiale, skriver bestyrelsen, der mener, at tendensen er samlet op fra Danmarks Forskningspolitiske Råds Årsrapport 09, som kommer med lignende anbefalinger. I stedet skulle man hellere investere i fagene, mener bestyrelsen, som argumenterer for, at det er absurd at skære i humaniora på et økonomisk grundlag, når en mangfoldig humanistisk forståelse af sprog, historie og kultur med videre er det, der ligger til grund for, at vi overhovedet har og kan forstå eksempelvis økonomi.
Politiken, 17/9 2010

Hokus bonus

"Stok-og-gulerods-tankegang hersker i praktisk talt alle større virksomheder. Den ligger bag Ny løn i det offentlige og de talrige bonusordninger i det private, og når man fra 1. januar 2011 nedskærer en række sprogfag på Københavns Universitet, er det ifølge dekan Kirsten Refsing for at få en "klarere incitamentsstruktur" - eller med andre ord: Tag jer sammen, så får I også flere penge". Det skriver Jørn Boisen fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet i et debatindlæg. Han påpeger, at undersøgelser fra blandt andet MIT har vist, at økonomiske incitamenter er uden virkning eller kontraproduktive i opgaver, der bare er lidt komplicerede. Han understreger, at pay for performance er kontraproduktivt, utidssvarende og mere baseret på folklore end på videnskabelig evidens. Derfor bør man i Danmark overveje at lade være med at gøre det forkerte, hvis målet er, at vi skal klare os bedre i de 21. århundrede. 
Weekendavisen, 17/9 2010

Vinderen af 'Vild med dans' skal være en god historie

Anne Jerslev, professor ved Københavns Universitet og forsker i film og medier, har i flere omgange forsket specifikt i Vild med dans. Hun har blandt andet lavet dybdegående interviews med 16 kvinder fordelt på forskellige aldersgrupper og geografiske tilhørsforhold, og er således kommet frem til, at det især er tre faktorer, der har betydning for Vild med dans' store succes. Blandt andet har programmet simpelthen et godt koncept, der passer til sendetidspunktet fredag aften. - Vild med dans fungerer som underholdning og afslapning for seerne efter en lang skole-eller arbejdsuge. De nyder at se et program, der formidler livsglæde og gør dem glade, siger hun.
Videnskab.dk, 17/9 2010