14. september 2010
Tomme sæder: Det trofaste publikum svigter københavnske teatre
Hovedstadens større teatre har det seneste år oplevet et fald i billetsalget på 30 procent. Teatrene er dog ikke bekymrede over udviklingen, men ser det som et udtryk for, at teaterforbrugerne ændrer købsvaner. Stig Jarl, der er lektor på Teatervidenskab, Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, vurderer, at kernepublikummet, som har båret dansk teater de seneste årtier er ved at forsvinde til fordel for teatergængere, som køber billetter i løssalg. Teatrene har desuden skabt forvirring ved at tilbyde folk hele tre abonnementsordninger, mener Stig Jarl, der påpeger, at ARTE-ordningen var smartere, fordi folk kunne sammensætte deres abonnement hos forskellige teatre.
Information, 14/9 2010
Historiske reformer skaber uro i Tyrkiet
Efter at have vundet en folkeafstemning om en række vigtige forfatningsændringer står Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, og hans konservative muslimske regeringsparti, AK, styrket. Regeringen har således påbegyndt udarbejdelsen af landets nye forfatning på baggrund af de 26 vedtagne ændringer, der blandt andet omfatter en demokratisering af landets retsvæsen og en begrænsning af militærets indflydelse. Til påstandene om, at forfatningsændringerne vil bringe Tyrkiet tættere på Iran, siger Tyrkietspecialist ved Københavns Universitet Daniella Kuzmanovic, at den politiske situation i Ankara i øjeblikket er præget af store modsætninger. - Reformerne af forfatningen er et skridt i retning af mere demokrati. Men i nogle grupper er der en frygt for, at Erdogans parti konsoliderer sig mere og mere og på længere sigt vil etablere en form for civilt diktatur, hvor der så indføres en islamisering ad bagdøren, siger hun.
Kristeligt Dagblad, 14/9 2010
Unge styrer sproget - det er herre-awesome
De unge danskere trækker hele tiden nye udtryk ind i det danske talesprog. Derfor er de i fokus i en ny kampagne fra Dansk Sprognævn, der starter i dag. Mange sprogfolk er bekymrede for, at vi mister vores forhold til historien, hvis vi ikke værner om sproget, men sprogprofessor ved Københavns Universitet Jens Normann Jørgensen mener, at vi skal være glade for, at den kulturelle mangfoldighed smitter af. De unge inddrager nemlig træk fra alle mulige andre sprog, og professoren mener, at Danmark er et intolerant sprogsamfund. - Alle danskere taler københavnsk. Den eneste forskel mellem sjællændere, jyder og bornholmere er tonegangen. Derfor kan de unges dynamiske sprogbrug blive det danske sprogs redning fra den ensretning, der ellers har fundet sted siden Anden Verdenskrig, siger professoren.
MetroXpress, 14/9 2010
Dansk skal nok overleve - don't worry!
Kulturministeriet lancerede den 14. september en stor kampagne for at værne om det danske sprog, men ifølge Modersmålselskabet og Dansk Folkeparti har det danske sprog brug for en egentlig sproglov. Frans Gregersen, medlem af Dansk Sprognævn og professor i sociolingvistik ved Københavns Universitet, maner dog til besindighed, eftersom der ikke er meget, der tyder på, at dansk ikke kan klare sig som sprog. - Kort sagt: Dansk dør ikke. Bekymringen over sproget er nærmest blevet en industri, men der er ingen videnskabelig evidens for den, lyder det fra Gregersen, som samtidig understreger, at vi skal være glade for variationen i det danske sprog.
Berlingske.dk, 14/9 2010