10. september 2010
Er tragedier noget at grine ad?
Tidens stand-up er et spejl af tidens tendens til personlig selvudlevering og dyrkelsen af det sårbare og autentiske menneske. Ifølge Michael Eigtved, lektor i teater- og performancestudier ved Københavns Universitet, har stand-uppen og deslige dog ikke rykket ved noget i samfundet. - Standup har ændret på, hvad man kan tillade sig at sige fra en scene. Men det har ikke ændret ved folks holdninger, siger han. Ifølge Eigtved udgiver nutidens komikere sig for at være selvudleverende men holder i virkeligheden emnerne ud i strakt arm. Kigget ind i privatsfæren er en konstruktion, og det må den være, hvis ikke komikerne skal slides op som deres forgængere i branchen, folk som Dirch Passer og Preben Kaas, der døde i en blanding af arbejdsmani og alkoholisme.
Kristeligt Dagblad, 10/9 2010
Grønland vil til VM i fodbold
Grønland har en ambition om at deltage i kvalifikationen til VM i fodbold allerede i 2014. Derfor er der fra grønlandsk side store forventninger til næste uges drøftelser med den magtfulde præsident for Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, Sepp Blatter, som kommer til Grønland i næste uge. En række krav skal dog opfyldes, før drømmen kan gå i opfyldelse, men lektor og Grønlands-ekspert Frank Sejersen fra Københavns Universitet ser de grønlandske fodbolddrømme som et naturligt led i den mangeårige proces, hvor Grønland har arbejdet på at blive en ligeværdig partner og en respekteret nation på den internationale scene.
Berlingske Tidende, 10/9 2010
Slaver på Uni
Der er langt om længe ved at komme fokus på de merarbejdspukler, som danske universitetsansatte skal leve med. Ofte arbejder universitetsansatte 47 og ikke 37 timer om ugen, uden at de har ret til godgørelse eller afspadsering. Det bør høre op, skriver Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening og Sune Auken, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på KU, i et debatindlæg. De betegner det som problematisk, at universiteternes ledelser har uindskrænket magt, og derfor kan sende deres ansatte på overarbejde uden at skulle bekymre sig om at betale mere i løn. Derfor skal der etableres bindende aftaler om de universitetsansattes arbejdstid, så det er muligt at afspadsere, skriver Ingrid Stage og Sune Auken.
Weekend Avisen, 10/9 2010
Partier vil undersøge åndssvageforsorgen
Fra flere sider i det danske folketing rejser partierne nu krav om, at danske udviklingshæmmede får en undskyldning, og en eventuel erstatning for den inhumane måde, de i årtier er blevet behandlet på i statens varetægt. I perioden 1959 til 1980 var det ikke unormalt med tvangsmedicinering, vold og nedværdigende handlinger, og derfor bør der iværksættes en dybdegående undersøgelse, mener socialordfører for Socialdemokraterne Mette Frederiksen. Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, mener, at det er vigtigt, at en eventuel undskyldning ikke bruges som et middel til lukning af historiebøgerne, men derimod er et udtryk for, at de samme ting ikke skal gentage sig.
Kristeligt Dagblad, 10/9 2010