26. oktober 2010

26. oktober 2010

Var Kierkegaard antisemit?

I den nye bog "Stadier på antisemitismens vej - Søren Kierkegaard og jøderne" fastslår forfatteren Peter Tudvad, at filosoffen Søren Kierkegaard var antisemit. Bogen udkommer 9. november, og den dokumenterer, at filosoffen anvendte antijødiske ytringer i sine private skriverier. Lektor Johnny Kondrup fra Københavns Universitet forsker i 1800-tallets store litterære navne som Søren Kierkegaard og M. A. Goldschmidt. Han mener, at man skal se Kierkegaard i den historiske sammenhæng. - Kierkegaard var ikke værre end de fleste andre i tiden. Antisemitisme var normalt tankegods, selv i det bedre borgerskab. Da man under grundlovsdebatterne i 1840'erne kom ind på jøderne, så man også en række bemærkninger om jøderne som "upålidelige", og hovedtanken var, at da de ikke havde noget fædreland, var de at foragte, påpeger lektoren.
Berlingske Tidende, 26/10 2010

Søren Kierkegaard var barn af en jødekritisk tid

Med sin nye bog "Stadier på antisemitismens vej - Søren Kierkegaard og jøderne" sætter forfatteren Peter Tudvad gang i debatten om, hvorvidt Søren Kierkegaard og hans samtidige landsmænd og teologiske fagfæller kan kaldes antisemitter. Finn Hauberg Mortensen, professor i nordisk litteratur ved Københavns Universitet, mener ikke, at Kierkegaards holdninger afveg fra smatidens gængse holdning til jøder. - De Kierkegaard-citater om jøder, jeg har set, er mest på bonmot-niveau. Altså talemåder, som var normal retorik på det tidspunkt. Men jeg mener ikke, spørgsmålet om jøder fylder mere end nogle få sætninger i forfatterskabet, og jeg synes, det er misvisende, hvis man forsøger at grave en sensation op og etablere en generel antisemitisme i 1800-tallets Danmark eller hos Kierkegaard, påpeger han.
Kristeligt Dagblad, 26/10 2010

Dansk-arabisk avis vil udfylde tomrum

I denne måned fejrer Akhbar Al-Danmark etårsdag. Avisen forsøger at etablere sig som nyhedsplatform for herboende dansk-arabere, der ellers er kendetegnet som en gruppe med et overvejende negativt forhold til medier. - I dag fravælger mange dansk-arabere danske medier, fordi de ikke kan identificere sig med den måde, de bliver portrætteret på. For at kunne skrive til herboende arabere er man også nødt til at skrive ud fra en kontekst, som dansk-arabere forstår, påpeger adjunkt, cand. mag. Ehab Galal fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. 
Politiken, 26/10 2010

Debat: Små sprog på skrump: Både latin og fortiden spares væk

Poul Kristensen Mag. Scient, skriver i et debatindlæg i forbindelse med forslaget om at nedlægge en række mindre sprogfag på Københavns Universitet, at det forekommer "indlysende idiotisk at nedlægge russisk og arabisk, hvad enten man tænker på samhandel eller politiske uenigheder". Poul Kristensen mener, at hvis man tilfører penge fra naturvidenskab til humaniora, så er konsekvenserne for naturvidenskab lettere at rette op på over tid. Derimod vil det være svært at genoprette de små sprogfag, hvis først ekspertisen går tabt, skriver Poul Kristensen.
Politiken, 26/10 2010

Debat: Små sprog på skrump: Vil KU begå mord på antikken?

Dr. theol. Troels Engberg-Pedersen, professor på Københavns Universitet, skriver, at Københavns Universitets ledelse har besluttet at nedlægge en række mindre sprogfag. På Det Humanistiske Fakultet har dekanen foreslået, at man ikke længere skal udbyde fag som græsk og latin. Troels Engberg-Pedersen mener, at vi alle vil blive fattigere, hvis man lader arven fra antikken gå tabt. Han henviser også til, at disse fag har blomstret på Københavns Universitet, og at Københavns Universitet har kunnet prale af en sand perlerække af forskere. Troels Engberg-Pedersen skriver endvidere, at selvom der ikke er så mange studerende på græsk og latin, så er de begavede, og de vil deres fag. 
Politiken, 26/10 2010