22. oktober 2010
Madbilleder vildleder
En ny ph.d.-afhandling viser, at danskerne bliver lokket til at tro, at en vare er sund, når eksempelvis en pakke Havrefras er pyntet med billeder af en skål frisk frugt eller en flok aktive børn. Afhandlingen, der er en del af et forskningsprojekt om sundhedsbranding, som Aarhus Business School, Københavns Universitet og Syddansk Universitet står bag, viser, at billeder på fødevarerne har større effekt end skrift. - Det virker meget kraftfuldt at vise et billede af en trænet, sund kvinde på en Cultura-yoghurt, fremfor at man skal læse sig frem til, at den indeholder vitaminer, siger manden bag afhandlingen, Thomas Boysen Anker fra Københavns Universitet.
24timer, 22/10 2010
Vi argumenterer med vores mavefornemmelse
Danskerne har fået mere fokus på deres mavefornemmelse, det viser en undersøgelse, som Kristeligt Dagblad har foretaget. I 2000 blev ordet "mavefornemmelse" kun brugt en gang på ni måneder, men i 2010 blev det brugt hele 130 gange i de tre største danske dagblade, viser undersøgelsen. Ifølge professor i filosofi ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks er det især yngre politikere, der er begyndt at referere til deres maveforenemmelse. Han mener, at det er et problem, da de rationelle argumenter dermed bliver sat i baggrunden. - Vi har et drøftende demokrati, hvor vi udveksler erfaringer, meninger og viden. Vores demokrati bliver skrøbeligt, hvis politikere argumenterer på fornemmelser og følelser, for så behøver de ikke give rationelle argumenter, siger han.
Kristeligt Dagblad, 22/10 2010
Eksperter og politikere kritiserer TV 2 for at slette klip med vred Løkke
TV2 anklages nu fra flere sider, efter det er kommet frem, at stationen har valgt at slette et klip, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver vred på en TV2-journalist. Flere af TV2s medarbejdere frygter, at klippet er blevet slettet efter pres fra Statsministeriet, da Løkkes tidligere spindoktor Ulla Østergaard, der nu er redaktør på TV2, efterfølgende var i kontakt med ministeriet, hvor hun beklagede episoden. - Det forekommer at være en usædvanlig praksis, når det ikke virker, som om der er nogen, der har klaget. Det rejser spørgsmålet, om der har været en henvendelse fra Statsministeriet enten formelt eller uformelt, siger medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard om sagen, som han kalder ganske besynderlig.
Politiken, 22/10 2010
Ingen litteratur uden litteraturstøtte?
Den 6. november på Københavns Hovedbibliotek vil Danmarks største oplæsning finde sted som en protest imod nedskæringer i litteraturstøtten. Forfatter Susanne Staun mener, at hendes forfatterkolleger bør acceptere nedskæringerne. Peter Duelund, lektor i kulturpolitik på Københavns Universitet og leder af Nordisk Kultur Institut, frygter, at Danmark uden litteraturstøtte vil svække mangfoldigheden i kunsten. Der vil stadig være stjerner, for de skal nok klare sig, uanset om de får støtte eller ej. Men det vil føre til en mere sensationspræget litteratur, hvor man slår på aktuelle populære temaer og slår ud med armene for at provokere og ikke for at trænge i dybden, siger Duelund.
Weekendavisen, 22/10 2010