15. oktober 2010

15. oktober 2010

Forskning i skjult seksualitet i gamle danske film

En filmforsker har fået 1,6 millioner kroner fra det Frie Forskningsråd - til et projekt, som går ud på at lede efter skjult seksualitet - homoseksualitet og biseksualitet - i gamle danske film fra 1930 til 1965. Filmforsker Niels Henrik Hartvigson, Københavns Universitet, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, siger, at der ikke er tradition for at forske i seksualitet i film, men han mener, at projektet har almen interesse, fordi seksualitet er en del af fascinationskraften i film.
DR P1 Morgen 8.09, 14/10 2010

Din stemme er dit visitkort

Mænd med lyse stemmer og kvinder med skingre stemmer er dårligst stillet i politik og ledelse, lyder nogle af konklusionerne i et speciale fra Københavns Universitet. Rådgivende retoriker i firmaet Rhetor, cand.mag. Nanna Vestgård Sørensen har undersøgt, hvilke egenskaber vi tillægger folk afhængig af deres stemme, og lyse kvindestemmer med høj volumen får de hårdeste ord med på vejen. - Det er ikke kun for sjov, at man kalder en skinger stemme for en skærebrænder, for den kan være ubehagelig at høre på. Samtidig opfattes det som uattraktivt for en kvinde at virke dominerende, tilsyneladende fordi hun overskrider grænserne for sin kønsrolle, forklarer Nanna Vestgård Sørensen. Link til hovedartikel.
Kristeligt Dagblad, 15/10 2010

Sohn vild med diktatur

SFs gruppeformand, Ole Sohn, bliver kraftigt kritiseret for i 1989 at have sendt et varmt og kærligt brev til DDR-leder Erich Honecker hvori han udtrykte respekt og beundring for politistaten Østtyskland. Historielektor ved Københavns Universitet Karl Christian Lammers vurderer dog, at Ole Sohn stod i en gevaldig knibe, da han skrev sit brev til Erich Honecker. - Sohn kunne have kritiseret Berlinmuren, men det var svært for de danske kommunister at kritisere DDR offentligt. Så ville de danske kommunister melde sig ud af det kommunistiske selskab og fremstå som afvigere, forklarer han.
B.T., 15/10 2010

Ghettoer eller ej - det er spørgsmålet

En ophedet debat handler i disse dage om, hvorvidt boligområder i Danmark, som er præget af mange arbejdsledige, tidligere kriminelle og indvandrere, er ghettoer. Klaus Kjøller, lektor i kommunikation ved Københavns Universitet, ser både fordele og ulemper ved at bruge betegnelsen. - Det gode er, at alle ved, hvad man taler om. Det dårlige er, at boligområderne i Danmark historisk set har meget lidt at gøre med ghettofænomenet. Og at man kan påvirke områderne i negativ retning, siger han. De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, kalder diskussionen for "noget pjat".
Kristeligt Dagblad, 15/10 2010

En kakerlak bliver til Mozart

Fra 2005 til 2009 er administrationen, inklusive HR-og kommunikationsafdelinger, vokset med 231 procent på Aarhus Universitet og med 260 procent på DTU, pointerede lektor i humaniora Sune Auken fra Københavns Universitet ved et krisemøde på Krogerup i fredags. Tallene stammer fra en undersøgelse, som Magisterforeningen har fået lavet. - Der er opbygget et ubegribeligt mellemlag, hvis eneste funktion er at sende rapporter rundt mellem hinanden, og det er efterhånden vigtigere, at man afrapporterer, hvad man har gjort, end at gøre det. I stedet for viden har vi fået et babelstårn af bureaukrati og glittede meningsløse strategiplaner, sagde Auken.
Weekendavisen, 15/10 2010

Rosenbånd eller rettighed

Det er paradoksalt, at tosprogede i Danmark på den ene side tvinges til at lære og bruge dansk i alle sammenhænge, at "modersmålsundervisning" i indvandrersprog er afskaffet, samtidig med at tosprogede ikke opfattes som en del af gruppen af talere med dansk som modersmål, skriver Pia Quist, lektor ved Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet, i en kronik. Grundtvigs idé om modersmålet som et rosenbånd, der omslynger danskerne, forbinder dem med fortiden og fungerer som et inklusionsinstrument, kan nu muligvis anskues som et instrument, der ofte får en ekskluderende funktion, vurderer hun. Weekendavisen, 15/10 2010

Frankrigs præsident trukket ned af politisk skandale

Lektor ved Københavns Universitet og frankrigsekspert Henrik Prebensen siger om den såkaldte Bettencourt-skandale, at ens holdning afgøres af ens opfattelse af præsident Sarkozy. Han mener, at den franske opposition ikke har brugt sagen til meget. Henrik Prebensen vurderer, at Nicolas Sarkozy har et imageproblem på grund af hans uortodokse adfærd. Han tilføjer, at den økonomiske krise har sat begrænsninger for præsidentens reformarbejde og politiske resultater. Henrik Prebensen siger om det kommende præsidentvalg, at udfaldet af skandalens retssager vil få stor betydning til skade eller hjælp for Sarkozy.
DR P1 Orientering 17.10, 14/10 2010

Muhammed-tegninger: Ny uro

Ny ballade om de omstridte Muhammed-tegninger, efter udenrigsminister Lene Espersens (K) besøg i Egypten i går. Hun burde have udtrykt sig klarere, da hun var til møde med række muslimske overhoveder, mener Ehab Galal, ekspert i arabiske medier, Københavns Universitet. I dag er hun af en række arabiske medier fejlagtigt blevet citeret for, at hun officielt undskylder for Muhammed-tegningerne. Lene Espersen selv understreger dog, at hun på ingen måde har undskyldt. Talsmand for stormuftien, Muhammed R. Tantawi, bakker hende op og siger, at der ikke blev undskyldt for tegningerne. Lene Espersens afvisning af en undskyldning kan nu få vreden over tegningerne til at blusse op igen, mener tidligere al-Jazeera-korrespondent i Danmark, Osama Al-Habahbeh.
DR1 Tv-Avisen 21.00, 14/10 2010