1. november 2010

01. november 2010

Ny plan skal redde sprogfag

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vil sammen med undervisningsministeren etablere en national strategi på fremmedsprogområdet. Dette tiltag forholder Kirsten Refsing, der er dekan for Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, sig positiv over for. - For en ting er, at vi har svært ved at holde liv i fremmedsprogene på universiteterne, men udfordringerne begynder jo allerede i folkeskolen, og derfor har vi i den grad brug for en plan for, hvordan vi underviser i sprog lige fra folkeskole til universitet, siger Kirsten Refsing.
Politiken, 1/11 2010

INTERVIEW: Videnskabsminister om sprogfag: Vi skal simpelthen øge vores globale indsigt

Humanioras sprogfag har været præget af krise, og det har fået både universiteter og erhvervsliv til at efterlyse et tiltag fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Og det kommer hun med nu som en national strategi for hele fremmedsprogområdet. Dog kan hun ikke ændre ved, at flere end 20 sprogfag bliver lukket ned på landets universiteter. Charlotte Sahl-Madsen ser meget positivt på Københavns Universitets forsøg på at løse kriseproblemet ved at slå små selvstændige sproguddannelser som arabisk, persisk og hebraisk sammen til det brede studie "Mellemøstens sprog og samfund".
Politiken, 1/11 2010

Truede fag får en ny chance

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen ( K) har meldt ud, at hun vil sørge for, at det bliver ved med at være muligt at læse de helt små fag som finsk, latin eller tibetologi på mindst ét universitet i Danmark. Småfagene er truede fag, fordi de er så små, at der i nogle tilfælde bliver optaget færre end ti studerende om året. Udmeldingen fra videnskabsministeren kommer i forbindelse med, at hun sammen med universiteterne er ved at revidere den såkaldte småfagsordning. Københavns Universitet har tidligere overvejet at afskaffe muligheden for at tage hele kandidatuddannelser på en række småfag.
Berlingske Tidende, 1/11 2010

Småfag. Små humaniorafag mister støtte

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har meldt ud, at der fremover kun vil blive givet støtte til små universitetsfag ét sted. Hanne Harmsen, der er vicedirektør for uddannelse på Københavns Universitet, forholder sig umiddelbart positivt til videnskabsministerens udmelding. Dog ser hun samtidig det nye tiltag som en måde at styre universiteterne på. - Det er en måde at styre fagudbuddet på og få universiteterne til lave en arbejdsdeling om småfagene, men jeg tror ikke, der vil blive nogen national slåskamp om småfagspuljen, for det er kun et symbolsk tilskud til nogle fag, der helt åbenlyst ikke løber rundt, siger Hanne Harmsen.
Information, 1/11 2010

Eksperter: Mere rabiate kanaler end Al-Jazeera

Dansk Folkeparti tordner mod kanaler som Al-Jazeera og Al-Arabiya, men eksperter påpeger, at der findes mere rabiate kanaler - for eksempel Al-Manar, der drives af Hizbollah, og Al-Aqsa TV, der har tilknytning til Hamas. Jakob Skovgaard-Petersen, professor i arabiske medier på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet , påpeger, at de begge bliver brugt til propaganda mod Israel. Al-Manar findes i en TV-pakke i Mjølnerparken i København .
DR P4 Radioavisen 07.00, 1/11 2010

Debat om forbud mod arabiske tv-kanaler

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, vil forbyde arabiske tv-stationer som Al Jazeera og Al Arabiya, da hun mener, at de indoktrinerer et had til Vesten. Adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet Sune Haugbølle mener, at Kjærsgaard overdriver og påpeger, at hun ikke har researchet særlig godt i forhold til forslaget. Han betoner blandt andet, at kanalen Al Arabiya har været med til at lave en slags mediekampagne mod radikalisering. Sune Haugbølle, fortæller dog, at der er andre kanaler, man bør bekymre sig om, blandt andet Hizbollahs kanal Al-Manar, der er blevet lukket i Frankrig efter en konkret sag om antijødiske programmer. Han betoner, at det rent teknisk er svært at forbyde kanalerne.
DR2 Deadline, 1/11 2010