31. marts 2010
Berlusconi sneg sig uden om bommerterne
Silvio Berlusconi formåede endnu en gang at overvinde alle odds og blev på trods af en lang række kontroversielle sager ikke straffet ved gårsdagens regionsvalg. Således overtager premierministerens centrum-højre-koalition magten fra venstrefløjen i fire regioner, hvorved Berlusconi og dennes tilhængere nu sidder på magten i seks regioner. Gert Sørensen, der er lektor i italiensk ved Københavns Universitet, finder det usædvanligt, at regeringspartierne ikke straffes ved midtvejsvalgene. En del af fremgangen skyldes imidlertid Berlusconis politiske "talent", som har fået de mange skandaler til at prelle af på den politiske rustning, vurderer han.
Århus Stiftstidende, 31/3 2010
Debat: Teknologisering: Forskningspolitikken er alt for fokuseret på patenter og piller
Kun 3-4 procent af kandidaterne fra humaniora og samfundsfag kan i dag gøre sig forhåbninger om en forskerkarriere, mens 25 procent af de tekniske og naturvidenskabelige kandidater og 35 procent af de sundhedsvidenskabelige kandidater kan fortsætte i en forskeruddannelse, lyder det i en kronik forfattet af prodekan for forskning ved Københavns Universitet Mette Thunø, som pointerer, at begunstigelsen af de tekniske, naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige forskeraspiranter tilsyneladende beror på den opfattelse, at det kun er ny teknologi, der kan bane vejen for vækst og velfærd. "Med dette ensidige fokus på teknologisk vækst overser politikerne og deres rådgivere imidlertid, at danske erhvervsvirksomheders konkurrenceevne også er afhængig af, at nye produkter bliver produceret, markedsført og solgt i en global kontekst," skriver Thunø og understreger, at forskningskompetencer inden for disse områder netop opnås med humanioras og samfundsvidenskabernes fokus på eksempelvis kultur, sprog, kommunikation, ledelse og finansiering.
Politiken, 31/3 2010
Ord gør noget ved verden
Scenen var sat den 20. januar 2009 til Barack Obamas historiske edsaflæggelse som USA's første farvede præsident. Men edsaflæggelsen forløb ikke efter planen, idet både Obama og højesteretspræsident John Roberts snublede i teksten. Ifølge Pia Quist Lektor, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet, var der tale om den måske mest kluntede edsaflæggelse nogensinde, og eden måtte dagen efter gentages ved en lille seance i Det Hvide Hus. Pia Quist mener, at episoden viser, i hvor høj grad sprog er handling. Sproglige ytringer skal således forstås som handlinger, der gør noget i og ved verden.
Weekendavisen, 31/3 2010
Frihed og bukser
Flere kvinder i Sudan har undgået den normale piskestraf for at bære bukser. Årsagen er, at det sudanske styre især frygter reaktionerne internt i landet. Det mener Anders Hastrup, som forsker i sudanske forhold ved Carsten Niebuhr Afdelingen, Københavns Universitet. Han henviser til, at Sudans internationale ry er ødelagt på grund af folkedrabet i Darfur, men regimet i Sudan ønsker stadig et godt forhold til landets elite. Hvis flere hundrede læger eller advokater flygter ud af landet, vil det skade sammenhængskraften i et land, som i forvejen lider under konsekvenserne af en blodig borgerkrig.
Weekendavisen, 31/3 2010
Filmoplevelsen bliver som en bøn til Gud
Oplevelsen af at se en kunstfilm kan næsten sammenlignes med at bede, fortæller professor i filmvidenskab Torben Kragh Grodal fra Københavns Universitet i et interview med Kristeligt Dagblad. Kunstfilmen peger nemlig stilistisk i retning af, at der er en dybere mening, som ofte ikke er videre defineret og udpenslet. - Den enkleste måde er at bremse handlingen ned til ingenting. At stille spørgsmål, men holde på svarene og så at bruge markante symboler, der virker, som om de har en betydning, lyder det fra Grodal, der henviser til brugen af tåge i den nye film Valhalla Rising. Sådanne symboler peger på, at der er en betydning, som tilskueren må forsøge at tænke sig til.
Kristeligt Dagblad, 31/3 2010
Finsk forfatter får nordisk litteraturpris
Det blev den finske forfatter Sofi Oksanen, der i år løb med Nordisk Råds Litteraturpris for sin skildring af Sovjets besættelse af Estland og kvindeundertrykkelse. Anders Juhl Rasmussen, ph.d.-studerende i litteratur ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, fortæller, at det ikke er Oksanens sprog, som gør romanen "Renselse" prisværdig. Det gør i stedet romanens temaer, som vidner om dyb alvor og stor aktualitet. Således er der ifølge Juhl Rasmussen en alvor i måden, hun behandler væsentlige og tidløse emner på, heriblandt magt og mænds udnyttelse af kvinder.
Kristeligt Dagblad, 31/3 2010