03. marts 2010
Tysk risikerer at uddø i Danmark
Selvom tysk er Europas mest udbredte sprog, så står det alligevel sløjt til med sproget i det danske undervisningssystem. Flere lærerstuderende fravælger tysk som linjefag, og i såvel folkeskolen som gymnasiet meldes der om faldende interesse for tysk. De manglende tyskfærdigheder kan ende med at gå ud over den danske eksport til Tyskland, der er på over 100 milliarder kroner om året. - Sat på spidsen risikerer tysk herhjemme at blive som oldkirkeslavisk. Et uddødt sprog, som kun en lille, lærd elite beskæftiger sig med, siger institutleder Jens Erik Mogensen fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet.
Berlingske Tidende, 3/3 2010
Stærke kvinder sender dansk film på guldkurs
Der er gevinst til dansk film, når Oscar-statuetterne uddeles på søndag, uanset hvilke vindere, der gemmer sig i de forseglede konvolutter. Som den første danske instruktør nogensinde er Lone Scherfig nemlig oppe at kæmpe med de allerstørste amerikanske stjerner om årets bedste film med "An Education", og uanset hvordan udfaldet bliver, er der tale om en ultimativ markedsføring af dansk films allerbedste kort i øjeblikket, nemlig stærke kvindelige instruktører. Ib Bondebjerg, professor i film- og medievidenskab, Københavns Universitet, fremhæver, at nominering til "Bedste Film" er et ultimativt dansk udstillingsvindue, også selv om "An Education" i virkeligheden er en engelsk produktion. - Oscar er den globale filmkulturs stærkeste brand. Og det er jo ikke bare et brand for filmkvalitet, men også det største kommercielle brand, som vil sætte et positivt økonomisk stempel på dansk film, siger Ib Bondebjerg.
Børsen, 3/3 2010
Danske muslimske kvinder vælger selv af bære niqab
Det er ikke tvang og undertrykkelse, der får danske muslimske kvinder til at bære den traditionelle muslimske klædedraft burka eller niqab, det er derimod stolthed. Den konklusion fremføres endnu en gang i en kronik i Kristeligt Dagblad af forskerne bag den stærkt omtalte burka-rapport. Birgitte Schepelern Johansen, Kate Østergaard og Margit Warburg som forsker ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet fremhæver igen rapportens konklusion, da de mener, at den sidst gik tabt i den omstridte burka-rapport.
Kristeligt Dagblad, 3/3 2010
Portræt: Fra bahaí til burka
Religionsprofessor ved Københavns Universitet Margit Warburg har på den hårde måde lært, at berømmelse i offentligheden ikke står mål med indsatsen, der ligger bag. Professoren, der blev landskendt, da hun lavede den meget omtalte burka-rapport, var nemlig allerede en akademisk anerkendt forsker. Det tog hende dog flere år at samle materiale fra hele verden til doktorafhandlingen om den religiøse organisation baha'i, der slog hendes akademiske navn fast. Til sammenligning tog det kun en måned at skrive burka-rapporten, der hurtigt bragte hende i mediernes søgelys.
Kristeligt Dagblad, 3/3 2010
Den amerikanske forfatter Barry Hannah død
I en nekrolog på The New York Times' netavis i anledning af den 67-årige amerikanske forfatter Barry Hannahs død udtaler lektor Martyn Bone, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, sig om Hannahs forfatterskab og betydning. Martin Bone har i 2007 redigeret essayværket "Perspectives on Barry Hannah", University Press of Mississippi. Samme værk omtales på The New Yorker's netavis som en 'velskrevet og tilgængelig kritik og behandling' af Barry Hannahs forfatterskab, der i alt talte 13 romaner og novellesamlinger.
nytimes.com, newyorker.com, 3/3 2010