18. maj 2010
Udbredt politisk utilfredshed i USA
USA-analytiker ved Københavns Universitet Mads Fuglede fortæller, at der har været en politisk understrøm af protester i USA siden 2004, hvor krigene i Afghanistan og Irak begyndte at blive upopulære. Han mener, at præsident Barack Obama blev valgt til at gøre op med den herskende tilstand. Mads Fuglede mener også, at den økonomiske krise har ført til en eksplosion i utilfredshed. Han vurderer, at der er en række grupperinger, der kæmper internt i det republikanske parti i USA, og lige nu trækker de langt mod højrefløjen. Mads Fuglede mener, at en sejr for Obama ved midtvejsvalget i november kræver lavere arbejdsløshed.
DR1 TV-Avisen 21.00, 18/5 2010
Kronik: Red NATO - forhandl med Taleban nu
Det er glædeligt, at der i anledning af den nye, danske dokumentarfilm Armadillo i den kommende tid - måske - omsider vil blive rettet mere journalistisk og offentligt søgelys på danske soldaters deltagelse i krigens gru i Afghanistan, skriver Poul Villaume, dr. phil. og professor i samtidshistorie på Københavns Universitet. Afghanistankrigens gru er vigtig at afdække, og endnu vigtigere er det at påvise dens udsigtsløshed. Men alt for længe er det lykkedes Forsvarets Mediecenter, med velvillig bistand fra alt for mange journalister og redaktører i den danske medieverden, at tegne et blankpoleret glansbillede af NATO/ISAF's krigsførelse i Afghanistan i almindelighed og af de danske soldaters indsats i særdeleshed, skriver Poul Villaume.
Information, 18/5 2010
Forskere strides om koldkrigsopgør
Koldkrigsopgøret mellem professor Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl har skabt ny debat om forskernes ytringsfrihed. Retten i Svendborg frigav nemlig i går den skriftlige tilkendegivelse, som retsformand Mette Langborg læste op forrige fredag som afslutning på det historiske og spektakulære koldkrigsopgør mellem professor Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl. Offentliggørelsen sker som følge af den kritik, der har været om afgørelsen og begrundelsen for at idømme Bent Jensen 20 dagbøder á 2.000 kroner og betale 200.000 kroner i godtgørelse til Jørgen Dragsdahl. Men Nikolaj Petersen, professor emeritus i historie ved Aarhus Universitet, mener ikke, at dommerne med tilkendegivelsen begrænser forskernes ytringsfrihed. Derudover mener Niels Jul Nielsen, lektor og ph.d. i etnologi ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, at man har samme ytringsfriheder og -forpligtelser i en snæver faglig kreds og i den brede offentlighed.
Jyllands-Posten, 18/5 2010