14. maj 2010

14. maj 2010

Erdogan besøger Papandreou

Grækernes behov for international støtte kan bane vej for løsninger af gamle stridigheder mellem Grækenland og Tyrkiet, når Tyrkiets ministerpræsident, Erdogan, besøger den græske regeringschef, Papandreou. Grækenlandsekspert og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet Mogens Pelt udtaler, at de to statsoverhovedet forventes at indgå en aftale om et øverste råd til samarbejde om strategiske spørgsmål.
DR P1 Morgen 6.09, 14/5 2010

Østrigs antisemitisme

Tyskland har måttet stå til regnskab for sine overgreb under Anden Verdenskrig, mens Østrig er sluppet udenom. Østrigs diskriminering mod jøder og andre ofre for racistisk forfølgelse stoppede først 50 år efter afslutningen af Anden Verdenskrig. Ifølge Martin Sylvester Maus ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet skyldes den store forsinkelse blandt andet Østrigs brogede historie og landets manglende selvopgør om medansvaret for Anden Verdenskrig.
DR P1 Morgen 8.09, 14/5 2010

Vil Kinas fremmarch påvirke vores etik?

Med stigende vækst i Asien og især Kina mister Vesten også patentet på at diktere rigtigt og forkert. Lektor fra Insitut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavnus univeristet Bent Nielsen forklarer: - Vi i Vesten bygger på en forestilling om, at vi alle er skabt i Guds billede. Vi er alle ens og født lige. Det lighedsbegreb opererer man ikke med i den kinesiske tradition, siger han. I stedet har man ifølge Nielsen en idé om, at alle er født med lige muligheder og kan nå lige langt, hvis de tager ansvar for deres eget liv. - Det har altid været vores holdning, at vores idéer er universelle. Vi tog til Kina for at sælge dem kristendom og derefter demokrati, menneskerettigheder, liberalisme og kapitalisme. Jeg tror, de er interesserede i at blive fri for vores idéer og vores form for demokrati, påpeger han.
Kristeligt Dagblad, 14/5 2010

Det nye 'DR 2 Premiere' sjofler den seriøse filmformidling

Filmprogrammet "DR 2 Premiere" har fået lektor på Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet Kasper Bering Liisberg og kortfilsminstruktør Tea Lindeburg som faste værter. De formår at løfte dele af programmet, særligt når det kommer til deres kommentarer til tv-serier, trends og tendenser. Men der er også problemer. For det første overtager de den tidligere vært, Mikkel Munch-Fals scenografi og opbygning og virker således som generte vikarer i uvante omgivelser. Et andet problem er den klare rollefordeling mellem værterne og de usaglige kriterier, som filmene anmeldes efter. De undgår konsekvent at tale om instruktører, om de filmtekniske og billedsproglige særpræg ved filmene, som i stedet analyseres ud fra skuespillernes kendisfaktor og filmens virkning på de to kritikere.
Politiken, 14/5 2010