6. maj 2010

06. maj 2010

Filmmanuskripter uden formel

Myterne om, hvordan filmmanuskripter bliver til, er mange, skriver Pernille Munch Toldam fra Det Humanistiske Fakultet på KU i en artikel. Hun siger, at et hav af bøger tilbyder skriveråd til håbefulde filmfolk, men hun påpeger, at den kreative proces ikke kan gengives helt så let. Det mener også Eva Novrup Redvall fra Afdeling for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, der i sin afhandling "'Manuskriptskrivning som kreativ proces" undersøger samarbejderne mellem instruktør og manuskriptforfatter i forbindelse med manuskriptskrivningen af nye danske spillefilm. Hun argumenterer blandt andet for at forstå manuskriptskrivning som en kollektiv og kompleks kreativ proces frem for at lede efter en endegyldig opskrift på det gode manuskript.
Videnskab.dk, 6/5 2010

Religionssatiren er blevet et våben

Jens Jørgen Thorsen, Dave Allen og Monty Python er nogle af de kunstnere, som har gjort grin med Gud, men nu er det ikke længere populært at lade Gud stå for skud. Cand.mag. i litteraturvidenskab Dennis Meyhoff Brink, Københavns Universitet, er i gang med et forskningsprojekt om religionssatire. I middelalderen var religionssatiren inkluderende, når munke lavede parodier på det hellige, som de selv var en del af. I dag fungerer religionssatiren som ekskluderende, fordi der gøres grin med "de andres" religion, mener han.
DR P1 Morgen 6.09, 6/5 2010

Merkel i stærk modvind efter krisepakke

I en regeringserklæring, som Tysklands forbundskansler Angela Merkel læste op i går, sagde hun, at en løsning på grækenlandkrisen har afgørende betydning for både Europas og Tysklands fremtid. Ytringen kom som et forsvar af hendes håndtering af problemerne omkring et omstridt milliardlån til Athen. Tysklandslandskenderen og historikeren Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet siger, at situationen er alvorlig for Merkel. - Hun havde formentlig håbet på, at krisen i Grækenland ville blive løst af sig selv, men i stedet har markederne fået mulighed for at spekulere i krisen i Athen, siger han.
MetroXpress, 6/5 2010

Danske partier finder inspiration i den britiske valgkamp

Danske partier har været i London under den britiske valgkamp for at finde inspiration. Souschefen hos Venstre, Kirsten Munk Andersen, fortæller, at de britiske politikere er mere direkte i deres henvendelse til vælgerne, hvilket man kan lære af i Danmark. Partisekretær Lars Midtiby fra Socialdemokraterne udtaler, at man i den kommende valgkamp i Danmark vil benytte nye medier, ligesom det er sket i Storbritannien. Lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, Klaus Kjøller, fortæller, at de danske politikere ikke skal kopiere premierminister Gordon Brown, som kritiserede en vælger i en mikrofons påhør.
DR1 Tv-Avisen 18.30, 6/5 2010

Briterne hader deres politikere

For to måneder siden rullede politiske korruptionsskandaler, der får danske skandaler til at ligne vand, hen over Storbritannien. Jens Rahbek Rasmussen, ekspert i engelske forhold fra Københavns Universitet, fortæller, at det startede med sagen, hvor politikerne bevilgede sig selv flere tilskud til at forbedre huse. - De gjorde det under påskud af, at det var en nødvendighed for at kunne varetage deres regeringsarbejde, at de havde hus eller lejlighed nær London, siger han. Skandalen har understreget, at befolkningen i Storbritannien ikke har et ret godt forhold til deres politikere. Jens Rahbek Rasmussen sammenligner sagen med den, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) drak øl og røg cigaretter på borgernes regning. 
MetroXpress, 6/5 2010

Historisk mange vil stemme

Deltagelsen ved denne uges britiske parlamentsvalg vil være højere end ved de to seneste valg i 2001 og 2005, hvor blot 60 procent afgav deres stemme. Sådan lyder forudsigelsen fra lektor Jens Rahbek Rasmussen, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet. Han gætter på, at stemmeprocenten vil nærme sig 70 procent. Jens Rahbek mener, at Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, har gjort et stærkt indtryk på befolkningen og vil få flere til at stemme.
MetroXpress København, 6/5 2010

Krige og diktaturer har svækket den græske stat

I det moderne Grækenland har borgerkrige og militærdiktaturer sat sit præg på dagligdagen, og befolkningen er splittet og nærer stor skepsis over for staten. Mogens Pelt, lektor ved SAXO-Instituttet ved Københavns Universitet med speciale i græsk historie og økonomi, mener, at mistilliden til staten indebærer, at grækerne er meget lidt villige til at gøre, hvad myndighederne siger. - Det er først efter 1974, at grækerne har fået noget, der minder om en neutral stat. Set i forhold til de nordeuropæiske lande er det meget kort tid, man har haft til at udvikle sit statsapparat, og derfor er der også et andet modsætningsforhold mellem grækerne og deres myndigheder, end vi kender det fra Danmark, siger han.
Kristeligt Dagblad, 6/5 2010

Erhvervsliv: Studier skal koste

I går fremlagde erhvervslivets tænketank, Danmarks Erhvervsforsknings Akademi (DEA), en rapport, hvis budskab er, at flere skal tage en uddannelse, mens de studerende selv skal betale. På en konference bød de studerende deltagerne velkomne med bannere, kager og danske flag, og de universitetsstuderende var ikke tilfredse med udmeldingen fra DEA. - Vil vil gerne fra start sende et klart budskab om, at vi studerende er imod brugerbetaling og vil fastholde den gratis uddannelse. Så for at fejre det danske gratisprincip deler vi gratis kage med danske flag ud, sagde Bjarke Rubow, som studerer europæisk etnologi på Københavns Universitet.
Arbejderen, 6/5 2010