18. juni 2010
Ny oversættelse af islandske sagaer er tættere på originalen
De islandske sagaer er ved at blive nyoversat. Ifølge redaktøren af genoversættelsen, Annette Lassen fra Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet, bliver den nye udgave meget bedre end de gamle, som slet ikke er så præcise. I de tidligere oversættelser er der nemlig mange passager, som er blevet udeladt. Sagaerne bliver oversat til moderne og mundret dansk.
DR2 Deadline 17.00, 18/6 2010
Demonstrationer mod delfinfilm
En nationalistisk gruppe i Japan forsøger at forhindre filmen "The Cove" i at udkomme. Filmen retter et kritisk blik mod delfindrab i Japan, og gruppen mener, den går imod traditionel japansk kultur. De vil ikke have, at Vesten skal blande sig i japanske forhold. Jens Sejrup, ph.d.-stipendiat i japanske studier ved Københavns Universitet, siger, at man i Japan ikke tillægger delfinerne den samme værdi, som vi gør i vestlig populærkultur. Japanerne tænker ikke på delfinerne som nuttede, men udelukkende som fødevareressource, forklarer han.
DR2 Udland, 18/6 2010
Når det myldrer med hekse
Heksejagten var ikke et middelalderligt fænomen, men hører til den tidlige moderne tid, skriver lektor og ph.d. Jørn Boisen fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet i en klumme. Han påpeger, at heksepanikken opstod i de mest moderne egne af europa, hvorefter den bredte sig til de mere tilbagestående. Han forklarer, at Gutenberg og trykpressen i 1454 måske kan have været årsag til dette. "Ligesom internet var trykpressen god til at sprede rygter som var de reel information. Og trykpressen spillede en afgørende rolle i heksepanikken´", pointerer han.
Weekendavisen, 18/6 2010
De bygger med biologi
Den amerikanske genetiker Craig Venter annoncerede for nylig tilblivelsen af verdens første organisme med en fuldt syntetisk arvemasse. Cellen er bevis for, at man vitterlig kan syntetisere en arvemasse og få en celle til at leve med den, og det er hvad feltet, der går under navnet syntesebiologi, sigter imod. Sune Holm, der netop har påbegyndt et post.doc.-projekt ved Københavns Universitets nye center for syntesebiologi, mener, at det kan ses som ingeniørernes vej ind i biologien, og han er meget begejstret for det unge felt. - Syntesebiologien lægger op til en fundamental filosofisk diskussion, fordi det, de vil fremstille, ikke passer i vores sædvanlige kategorier. Man kan sige, at syntesebiologerne starter en ideologisk kamp om, hvordan vi overhovedet skal forstå liv, siger Sune Holm. Han påpeger, at syntesebiologien viser, at liv er en funktionalitet og noget, man kan smække sammen.
Weekendavisen, 18/6 2010