15. juni 2010

15. juni 2010

Chokbesparelser sender kulturen til tælling

Nu kræver Finansministeriet, at de statslige kulturinstitutioner sparer 1 procent af driften allerede i år. Og det er en melding, der sender chokbølger gennem kulturlandskabet. Ministeriets beslutning er et led i regeringens genopretningsplan for den danske økonomi, og de statslige institutioner skal således spare i alt 1 milliard kroner i indeværende år. Lektor Stig Jarl, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, har dog ikke den store sympati for kulturens bekymring. - Selvfølgelig er det enormt træls, hvis de skal ud og skære millioner af kroner med kort varsel. Men det er det jo ligegyldigt, om man er fra Det Kgl. Teater eller fra Rigshospitalet, siger han.
Børsen, 15/6 2010

Skal forskere blande sig mere i islam-debatten?

Den konservative politiker Naser Khader mener, at forskerne i Forum for Islamforskning burde være mere synlige i den offentlige debat om islam, så debatten bliver mere kvalificeret og nuanceret. Jørgen S. Nielsen, professor ved Københavns Universitet, mener imidlertid, at forskerne i årenes løb har bidraget til debatten, men enten bliver de ikke hørt af politikerne, eller også får de verbale hug af politikerne. Sidste år blev der nedsat et burkaudvalg med forskere fra Københavns Universitet, som fik fire uger til at undersøge, hvor mange kvinder i Danmark, der bærer burka og niqab for at finde ud af, om der var basis for et burkaforbud. Dekan for Det Humanistiske Fakultet professor Kirsten Refling sagde til P1 Orientering, da rapporten kom, at forskerne havde lavet et troværdigt stykke arbejde, men at Dansk Folkeparti ikke brød sig om resultatet.
DR P1 Debat 12.20, 15/6 2010

Brugerinddragelse på museer

Museerne prøver nu at lokke de brugere til, som normalt ikke besøger dem. Blandt andet har museet Kunsten i Aalborg lavet udstillingen Mit museum, hvor brugerne inddrages i kunstværkerne. Ifølge lektor Peter Duelund fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet forsøger museer i dag at skabe oplevelser, der ikke har med museets egentlige opgave at gøre, hvilket traditionelt har været at oplyse og danne borgerne.
DR2 Deadline 17.00, 15/6 2010

Stater privatiserer grænsekontrol

EU har især de seneste ti år privatiseret grænsekontrol, deportationer og detentionscentre for migranter, og dermed er kontrollen også flyttet længere og længere væk. Fattige lande, der ligger på vejen til Europa får således besked om at udføre EU's grænsepolitiske programmer - eller få taget deres økonomiske relationer med EU "op til revision". Men det er dog ikke helt ude af offentlighedens fokus, mener Martin Lemberg-Pedersen, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, der sammen med Thomas Gammeltoft-Hansen, ph.d. i jura og projektforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, holdt oplæg på seminaret The externalization of EU border control i fredags.
Information, 15/6 2010

Læs til lærer på universitetet

Nu vil Københavns Universitet og professionshøjskolerne i København oprette et hidtil uset samarbejde om at uddanne lærere til både folkeskolen og gymnasiet. Initiativet skal forhindre spild af studieår. Frans Gregersen, professor og centerleder på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, mener, at tilsvarende samarbejder i fremtiden kan etableres i en række fag, som findes både i folkeskolen og i gymnasiet. - Det er en chance for at skabe sammenhæng i uddannelsessystemet, som mangler i dag, siger Frans Gregersen.
Jyllands-Posten, 15/6 2010