09. juni 2010
Find dit efternavn på landkortet
Internettet bugner med alskens informationer om navne over hele Danmark. Eksempelvis kan man på en hjemmeside fra Københavns Universitet finde informationer om for-, mellem- og efternavne fordelt på årstal, køn og geografi. Navne er kendetegnet ved en cyklus på cirka 100 år. Det betyder ifølge navneforsker Katrine Kehlet Nørskov, Afdeling for Navneforskning ved Københavns Universitet, at de navne, som forældre giver deres børn i dag, typisk er navne fra oldeforældregenerationen.
Kristeligt Dagblad, 9/6 2010
Europas demografiske kollaps
Jørn Boisen, lektor og ph.d. ved Københavns Universitet. skriver i en kronik om et forestående europæisk fald i demografien. Ifølge ham er de fleste demografer enige om, at jordens befolkningstal vil toppe med 10 milliarder i 2050 for herefter at falde igen. I Danmark ligger man på mellem 1,7 og 1,9 barn per forældrepar, hvilket også vil føre til et fald. Problemet kan ikke løses med emigration, da der er større sandsynlighed for, at vi selv vil emigrere, end at vi vil modtage emigranter. Traditionelt følger et dyk i økonomien med, når man oplever et dyk i demografien. "Det er derfor tankevækkende, at regeringen i disse dage med sin plan til genopretning af en kuldsejlet dansk økonomi måske ubevidst, men i hvert fald fuldstændig konsekvent skærer ned på netop det, der kunne forbedre demografien," slutter han.
Jyllands-Posten, 9/6 2010
Tyrkiet øger presset på Danmark i strid om ROJ TV
Den tyrkiske regering øger presset på Danmark om at rejse tiltale mod den kurdiske TV-station ROJ TV. Og hvis anklagemyndigheden opgiver, vil der lyde et ramaskrig i Tyrkiet, vurderer chefredaktør Sadi Tekelioglu fra den dansk-tyrkiske avis Haber. Han bakkes op af Tyrkiet-eksperten Daniella Kuzmanovic, adjunkt ved Institut for Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet. - Danmark vil møde om muligt endnu større tyrkisk modstand i internationale sammenhænge ikke mindst i NATO, siger hun. Beslutningen er dog rent et dansk anliggende, så hun finder det svært at vurdere, hvor langt den tyrkiske regering eventuelt ville gå, da en for hård kritik ville kunne give bagslag i det internationale samfund.
Berlingske Tidende, 9/6 2010