02. juni 2010
Forsker: Fundamental sprogkrise i dansk politik
Danske politikere og topledere har svært ved at formulere sig ordentligt, når de skal forklare en politisk problemstilling eller kommentere andres udtalelser. Det mener dr.phil. og litteraturforsker fra Aarhus Universitet Hans Hauge. Han bakkes op af Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet, der også mener, at politikernes sprog er blevet mere primitivt. - Politikerne har en tendens til en kedsommelig brug af forslidte metaforer. Så længe jeg kan huske, har de brugt dårlige, kedelige og misvisende vendinger og metaforer, siger Christian Kock. Han peger på den korte taletid i medierne som en del af årsagen til de kluntede formuleringer.
Kristeligt Dagblad, 2/6 2010
Her er vejret - for hyggens skyld
Medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard, der tidligere har analyseret nyhedsudsendelser og fundet, at vejret bliver prioriteret højere end tidligere, mener, at der er stor underholdningsværdi i vejrnyheder. - Vejrudsigter er blevet en måde, hvor tv-nyheder kan legitimere lidt selskabelig snak og hygge. Set fra et journalistisk synspunkt er der jo ingen god grund til at hive vejret længere frem i nyhedsudsendelsen, men der er større underholdningsværdi i vejrnyheder, siger han. På TV 2 indrømmer man gerne, at vejret både er blevet vigtigere og hyggeligere.
Metroxpress.dk, 2/6 2010
Maskinen der genfinder gamle ord og bogstaver
Sprogforsker Michael Lerche Nielsen fra Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet er en glad mand. Universitetet har nemlig investeret i en ny multispektralskanner, der kan hjælpe forskerne med at tyde gamle håndskrifter, der hidtil har været ulæselige. Ifølge Michael Lerche Nielsen vil skanneren også kunne hjælpe med læsningen af gamle saga- og bibelskrifter. Han forventer, at arbejdet med skanneren vil skabe interesse fra forskere i udlandet. - Vi har fundet en niche, hvor vi bliver de absolut første i verden, der laver det. Jeg tror, vi vil få en strøm af folk fra ind- og udland, der skal se, hvad det her går ud på. Vi kommer til at høre meget mere til det, siger Michael Lerche Nielsen.
Kristeligt Dagblad, 2/6 2010