21. juli 2010
Dansk film er i krise
Politiken skrev i går, at dansk film er i krise. Vi ser ikke dansk film i biografen som tidligere. For nogle år siden var en tredjedel af alle solgte biografbilletter billetter til danske film. Sidste år var tallet faldet til det halve, og tendensen er fortsat ind i det første halvår af 2010. Peter Schepelern, der er lektor i filmvidenskab ved Københavns Universitet, udtaler, at årsagen til det dalende antal solgte biografbilletter er, at der ikke er så mange danske film at gøre godt med. "Flammen og Citronen" hev eksempelvis gennemsnittet gevaldigt op, da den blev vist, og hvis der tilsvarende ikke er en storsælgende film i en efterfølgende periode, ser det ud som om, at dansk film er i krise. Steffen Andersen-Møller, områdedirektør for Publikum & Formidling ved Det Danske Filminstitut, er til dels enig i Peter Schepelerns udlægning.
DR P1 Morgen 7.09, 21/7 2010
Mens vi venter på Den Store Leder
I "Groft sagt" den 7. juli efterlyste Claes Kastholm en Ludvig Holberg, der kan være den politiske scenes næste store komediedigter. Dem er der dog mange af, både i scenen og kulisserne, skriver Klaus Kjøller, forfatter og lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet. Ifølge Kastholm er de mest tragiske figurer ofte er de mest komiske, og selvom der i kulissen - med bøn mod himlen - synges efter en stor ledende frelser, så vil netop sådan en person ikke kunne overleve i den politiske komedie.
Berlingske Tidende, 21/7 2010
Ære, vold og etnicitet
Æresrelateret vold er ikke kun sammenkædet med religion, skriver cand.mag. i religion og ph.d.-stipendiat Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Københavns Universitet Louise Lund Liebmann i et debatindlæg. Hun henviser til sit eget feltstudie på Rehabiliteringscenter for etniske minoritetskvinder i Danmark (RED), hvor muslimske såvel som kristne kvinder gav udtryk for, at æresrelateret vold ikke er direkte forbundet til religion, men derimod kultur og tradition på tværs af religiøse tilhørsforhold. Æresvoldbegrebet er derfor misforstået i den danske offentlighed, konkluderer Louise Lund Liebmann.
Jyllands-Posten, 21/7 2010
Martyrer i statens tjeneste
Når personer i det tyrkiske politi og militær dør i tjenesten, bliver de automatisk betegnet som martyrer. Det er den officielle politik i den ellers sekulære stat, hvor islam er adskilt fra det politiske liv. Den tyrkiske brug af martyrbegrebet er dog ikke enestående i en sekulær politisk sammenhæng, påpeger Daniella Kuzmanovic, adjunkt og forsker i tyrkiske forhold ved Københavns Universitet. - Der er tale om en slags sekulær religiøsitet, hvorigennem staten etablerer folkets loyalitet til nationalstaten. Nationer skabes ved at fastholde et fokus om, at individet tilhører et fællesskab samt pligten til at tilsidesætte sig selv for et højere formål, siger Daniella Kuzmanovic.
Kristeligt Dagblad, 21/7 2010