14. juli 2010

14. juli 2010

Da TV-serien blev kultur

Amerikanske tv-serier har gennem det seneste årti udviklet sig fra lavkulturelle produkter rettet mod et massepublikum til at være kvalitetsvarer, som har appel til et mere snævert og mere kulturelt interesseret publikum. Sådan lyder konklusionen fra Peter Schepelern, lektor på Film og Medievidenskab, Københavns Universitet. Eksempler på den udvikling er ifølge Peter Schepelern serier som "The Sopranos", "Deadwood", "Californication" og "Rome". Han mener, at betalingskanalernes økonomiske succes har gjort det muligt at udvikle kvalitetsserier.
Århus Stiftstidende, 14/7 2010

Nordiske navne ligger i top

Freja og Mikkel var de mest populære navne i 2009, fremgår det af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Ifølge ph.d.-studerende Katrine Kehlet Nørskov, Afdeling for Navneforskning, Københavns Universitet, vidner de to populære navne om en fokus på det nordiske, idet kærlighedsgudinden Freja som et gammelt nordisk navn allerede har været populært i en del år. Det samme gælder for Mikkel, som er en dansk udvikling af Michael. Katrine Kehlet påpeger, at navneforskningen taler om generationsbølger, hvor forældre typisk går tilbage til bedsteforældregenerationen, når de skal vælge et navn til deres nyfødte barn.
Berlingske Tidende, 14/7 2010

Fantasy-religioner hitter hos unge

De populære "Twilight"-bøger og -film er blevet genstand for religiøs dyrkelse blandt såkaldte "cullenister", der er opkaldt efter personer i Twilight-universet. Men også de ældre Star Wars-kultfilm dyrkes religiøst bladt jediister. Ifølge ph.d.-stipendiat Line Nybro Petersen, Film- og Medievidenskab, Københavns Universitet, tiltrækker de fiktionsbaserede religioner i særlig grad unge mennesker. Hun henviser til, at der i cullenismen og jediismen er fokus på den personlige spiritualitet, hvilket tiltaler unge mennesker i en tid, hvor religiøs tro i høj grad tilpasses efter egne behov. 
Kristeligt Dagblad, 14/7 2010