19. januar 2010

19. januar 2010

Debat om islam i Europa

Auktionshuset Lauritz.com vil ikke sælge en akvarel af Muhammedtegneren Kurt Westergaard. Lauritz.com frygter, at det kan give anledning til uro og true auktionshusets medarbejdere. Det giver anledning til kritik fra regeringen, SF og Socialdemokraterne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har således understreget, at vi skal stå fast på de danske værdier uden at bøje sig radikale muslimer. Spørgsmålet er så, hvor stort problemet med muslimske mørkemænd er. Der er ganske rigtigt skarpe holdninger blandt europæiske muslimer - men det er der også blandt europæere, siger professor Jørgen Bæk Simonsen, Københavns Universitet . Lektor og ph.d. Thomas Hoffmann, Aarhus Universitet, advarer imod at tro, at en afkobling mellem unge muslimer i Europa og mellemøstlige mørkemænd automatisk vil føre til selvkritik blandt muslimerne.
DR2 Deadline, 19/1 2010

Burkarapport er god til prisen

Ifølge integrationsforsker Garbi Schmidt fra Det Nationale Forskningscenter i Velfærd, har forskerne fra Københavns Universitet lavet burkarapporten lige efter bogen og lavet et arbejde, der tilsvarer de ressourcer, der er stillet til rådighed. Hun mener samtidig, at det er urealistisk at kræve et præcist antal af burkaklædte kvinder, hvilket også ville have krævet langt flere ressourcer. - Hvis du virkelig skulle have afdækket det her, så skulle du have en rigtig stor undersøgelse, så er vi oppe i et meget stort ressourcetræk. Det er ikke kun etniske minoriteter man skal have fat i, det er faktisk hele befolkningen, fordi konvertitter også kan vælge at bære ansigtsslør, siger Garbi Schmidt.
Berlingske.dk, 19/1 2010

Pia Kjærsgaard overvejer at anmelde Københavns Universitet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indledte i dag et værdipolitisk felttog og vil dermed "flå burkaen af damerne", som han udtalte på dagens pressemøde. Baggrunden for meldingen om burkaen er en netop offentliggjorte rapport fra Københavns Universitet , som regeringen har bestilt. Rapporten skal danne grundlag for en embedsmandsrapport og et udspil fra regeringen på området, men rapporten er blevet kritiseret for at være utroværdig. Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har fremhævet, at forskerne har brugt, hvad hun kalder ekstremister, til at komme med bud på, hvor mange personer, der bærer burka. Hun overvejer nu at anmelde Københavns Universitet for videnskabelig uredelighed.
DR P1 Orientering, 19/1 2010

Burkarapport siger intet om antallet

Dansk Folkeparti og De Konservative er vrede over, at professor Margit Warburg fra København Universitet i et interview med Jyllands-Posten har oplyst, at der kun findes tre burkaklædtekvinder i Danmark, når tallet ikke fremgår af regeringens burka-rapport. Margit Warburg har været ledende medarbejder på rapporten, som Københavns Universitet lægger navn til, og den blev i går offentliggjort efter pres fra Dansk Folkeparti. Integrationsordfører Karsten Lauritzen (V) forsvarer rapporten og afviser, at pengene skulle være spildt. - Hvis nogen ønsker en folketælling eller et større projekt, kunne man godt gøre det. Men det, tror jeg ikke, tjener noget formål, siger han.
Berlingske Tidende, 19/1 2010

Professor: Umådeligt få bærer burka

Professor Margit Warburg fra Københavns Universitet forsvarer sig mod kritikken fra Dansk Folkeparti og De Konservative, der anklager hende for ikke at have belæg for sin påstand om de tre burkaklædte kvinder i Danmark. Antallet blev nævnt som eksempel under et interview med Jyllands-Posten, selvom det ikke figurerer i rapporten, og Margit Warburg understreger, at det eneste, der tæller i en sådan diskussion, er, hvad der står i rapporten. - Hvad aviserne skriver, kan ikke danne grundlag for en videnskabelig diskussion, siger hun. Af rapporten fremgår det imidlertid, at der i Danmark kun er mellem 150 og 200 individer, der bærer enten niqab eller burka.
Berlingske Tidende, 19/1 2010

Pia K. i frontalangreb på forskere

Formanden for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, overvejer at anmelde forskerne bag den omstridte burka-rapport for videnskabelig uredelighed. Sammen med Naser Khader (K) kritiserer hun forskernes metoder og valg af kilder, som de mener, er fundet i det islamistiske ekstremistmiljø. Professor Margit Warburg fra Københavns Universitet forsvarer metoden med at forhøre sig blandt imamer og talsfolk fra Islamisk Trossamfund. - Det er den bedste måde, man kan estimere antallet af niqab og burka på. Hvordan skulle man ellers gøre det, hvis man ikke vil registrere folk efter religiøs klædedragt, spørger hun og understreger, at svaret ikke videnskabeligt set er særlig overraskende.
Jyllands-Posten, 19/1 2010

Politikere kritiserer burka-rapport

Politikere fra begge de politiske fløje kritiserer, at forskerne fra Københavns Universitet, der har udarbejdet den omstridte burka-rapport, lader deres konklusioner basere sig på vurderinger fra blandt andre imamer, muslimske organisationer, muslimske friskoler og sundhedsplejersker. - Det at have spurgt mere eller mindre tilfældige mennesker, hvad de tror - det er der altså ikke ret meget undersøgelse i, siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen. Margit Warburg, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, afviser kritikken og påpeger, at forskerne netop har brugt mange forskellige kilder og ikke bare stolet på nogle få.
Kristeligt Dagblad, 19/1 2010

Vi går ind for ytringsfrihed, men...

En ny Rambøll-måling foretaget for Jyllands-Posten viser, at selvom de fleste danskere fortsat støtter Muhammed-tegningerne, så finder de fleste det for farligt at trykke dem igen. Dette skyldes ifølge professor Stig Hjarvard fra medievidenskab på Københavns Universitet en nøgtern kalkule, hvor folk blandt andet indregner den øgede risiko en genoptrykning potentielt kunne indebære for danske civile og soldater. - Jeg tror ikke, at folk generelt er kuet, så de slet ikke vil ytre sig kritisk om islam. Folk tænker snarere: Vi holder fast i ytringsfriheden, men hvilket formål skal endnu en genoptrykning tjene, lyder det fra Hjarvard.
Jyllands-Posten, 19/1 2010

Når biologien sejrer over civilisationen

Lektor på film- og medievidenskab på Københavns Universitet Peter Schepelern mener, at danskernes fascination af katastrofebillederne fra Haiti har grund i den samme alment menneskelige følelse, som driver os i biografen for at se Hollywood-producerede katastrofefilm. - Vi er fascinerede af denne fornemmelse af, at civilisationen kun er en fernis, og at der skal meget lidt til for at komme ind under vores menneskelige hensynsfuldhed, siger han og fortsætter, at "i det øjeblik, nogen kæmper i en synkende skude, eller et brændende højhus eller skal ud af sammenstyrtede bygninger, er vi tilbage ved de basale grundvilkår i livet".
Kristeligt Dagblad, 19/1 2010

Burkarapport: Skarp kritik af burka-rapport

På linje med en række politikere langer flere førende islamforskere nu ud efter den burkarapport, som Københavns Universitet har udarbejdet til brug for regeringens kommende burkalovgivning. Således mener kritikerne, at forskerne burde have gået væsentlig mere systematisk til værks, end det har været tilfældet. - Jeg ønsker ikke at miskreditere forskerholdet, men undersøgelsen giver hverken et dækkende eller præcist billede af omfanget af burkaer og niqab i Danmark, siger lektor i islam, Torben Rugberg Rasmussen fra Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, som ligeledes finder kildevalget tendentiøst. Der er nemlig mange af de kilder, som forskerne har talt med, der kunne have en interesse i at underspille burkaproblemet, især fordi de ved, hvad politikerne vil bruge undersøgelsen til. Andre forskere vurderer, at kollegerne på Københavns Universitet er blevet stillet en opgave, som det er umuligt at løse, ikke mindst, når man tager i betragtning, at de kun har fået fire uger til at indsamle oplysningerne og forfatte rapporten.
Information, 19/1 2010