18. januar 2010
Universitet er glad for burkarapport
Regeringens omstridte burkarapport er blevet offentliggjort til stor glæde for Københavns Universitet, der står bag rapporten. Universitetet havde nemlig indvilget i at indgå en tavshedsklausul med Indenrigsministeriet, så politikerne kunne få ro til at diskutere rapporten, men politikerne gik selv ud og skabte en diskussion med det samme. - Det var en hård søndag, hvor vi måtte høre på kritik af vores metoder og habilitet, uden at vi kunne tage til genmæle, siger Kirsten Refsing, dekan for Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. Hun afviser i samme ombæring, at rapporten sætter universitets troværdighed på spil.
Berlingske.dk, 18/1 2010
Runer ristes på nettet
Sammen med kolleger fra Københavns Universitet og Nationalmuseet har Michael Lerche Nielsen fra Afdelingen for Navneforskning på Københavns Universitet oprettet en ny internetdatabase med information om runer, der blev brugt i Norden fra jernalderen til middelalderen. Der er registreret omkring 900 runeinskriptioner i databasen, heriblandt de berømte runesten i Jelling og den store Malt-runesten. Dog har også mindre fund, som runer ridset i knogler og små blyamuletter med besværgelser, fundet vej til databasen, som både henvender sig til offentligheden og forskningsverdenen.
Politiken, 18/1 2010
Forgæves støtte til kommunale kunstråd
Kun én kommune har været villig til at søge de penge, som Statens Kunstråd giver i støtte til nye kommunale kunstråd. Det fejlslagne projekt skyldes ifølge Stig Jarl, der er lektor på Institut for Kunst og Kultur på Københavns Universitet, at mange kommuner ikke har kunnet forlige sig med kravet om, at der ikke skal sidde politikere i kunstrådene. Jarl ser det ellers som et initiativ, som kunne have gavnet kommunerne. - Det er da rigtig tragisk. Det er ellers et fornuftigt initiativ, der kunne have givet kunsten mere faglighed i kommunerne og hjulpet politikerne ud af en svær situation, hvor der kan sås tvivl om deres interesser, når de køber kunst for de offentlige midler, forklarer han.
Politiken, 18/1 2010
Burkarapport skjult i månedsvis
Den såkaldte burkarapport, som er udarbejdet af en forskergruppe fra Københavns Universitet, er blevet omdrejningspunktet i en politisk strid. Rapporten, som omhandler antallet af burkaklædte kvinder i Danmark, har nemlig i flere måneder ligget i Indenrigs- og Socialministeriet, men selvom den er blevet lækket til flere medier, nægter regeringen fortsat at offentliggøre den. Samtidig har dagbladet Politiken erfaret, at forskerne allerede i oktober 2009 afleverede oplysninger om, hvor mange der bærer henholdsvis burka og niqab. - Det lugter langt væk af, at regeringen for længe siden fik en optælling fra forskerne, der slet ikke svarede til, hvad de selv havde regnet med. Så har de ladet rapporten ligge og håbet på, at den gik væk af sig selv. Hvis man bevidst har forsøgt at få nedgjort problemet, så står regeringen i en meget dårlig situation nu, lyder det fra Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard, mens De Konservatives Naser Khader kritiserer forskerne for at have vurderet antallet af burkaer på baggrund af gæt fra enkeltpersoner - enkeltpersoner, som har en interesse i, at antallet af burkaer fremstår så lavt som muligt.
Politiken, 18/1 2010