15. januar 2010
Derfor fejlede dokumentaren Den Hemmelige Krig
Dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig" havde potentialet til at sende daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for en rigsret for at have ført Folketinget bag lyset i forbindelse med krigen i Afghanistan. Resultatet var imidlertid et ganske andet, eftersom filmen endte som en småforvirrende fuser. Hvorfor det var tilfældet, har Nikolaj Ottosen-Støtt fra Afdeling for Retorik på Københavns Universitet sat sig for at undersøge. Af hans analyse og grafiske kortlægning af filmens udformning fremgår det blandt andet, at filmens opbygning gør det svært at gennemskue, hvorvidt vigtige oplysninger har hold i virkeligheden, og om filmen har ret i sine påstande. Samtidig bryder "Den Hemmelige Krig" med klassiske retoriske opskrifter på, hvordan man skaber et godt og troværdigt produkt. - Filmen er totalt uoverskuelig for normale modtagere og derfor ikke velegnet som dokumentar, som skal give anledning til debat om sit emne, lyder den hårde dom fra Nikolaj Ottosen-Støtt.
Videnskab.dk, 15/1 2010
Kærlighedsgudinden er den mest populære
Freja og Lucas er de mest populære navne til nyfødte i første halvår af 2009, viser tal fra Danmarks Statistik. Helt nøjagtigt fik 364 piger sidste år samme navn som kærlighedens gudinde, og det er første gang, at navnet ender helt i top. Anderledes forholder det sig med Lucas, der siden 2004 har været det mest populære navn at udstyre en nyfødt søn med. Freja og Lucas er også et billede på, hvad det er for navne, der hyppigst bliver givet til de små ny, fortæller navneforsker ved Københavns Universitet Birgit Eggert. - Freja er relativt kort og ender på en vokal, og det er gennemgående for langt de fleste pigenavne på hit-listen. Lydmæssigt er de mere feminine end drengenavnene. For det modsatte gør sig nemlig gældende for drengenavnene på top 10-listen. Her ender kun tre på en vokal og resten på en konsonant. Det siger noget om andre tendenser i samfundet, mener Birgit Eggert, der vurderer, at piger i dag er små prinsesser, mens drengene er superhelte.
Berlingske Tidende, 15/1 2010
Modebloggerne sidder på første række
Modeblogs er en af de hastigst voksende områder inden for blogs i Danmark. Og det har modemagasins-branchen også fundet ud af. Branchen er ude overalt for at finde det nyeste, og flere blogs har tilknytning til gademoden, som traditionelt har været en stærk inspirationskilde for designerne, eksempelvis 80'ernes punk og hip hop, forklarer Anne Jerslev, der er medieforsker ved Københavns Universitet og i efteråret havde modeblogs som del af sin undervisning. - Man kan beskylde moden for at være overfladisk, at det bare er æstetik og det tomme skin, der skal lokke til køb. Men moden er også en vigtig del af den visuelle kultur og har en klar betydning i den stigende stiliseringstendens i kulturen. Moden er et spejl af vores tid, og moden er en måde, hvorpå man kan placere sig selv i en moderne kultur. Det har modeblogs bare været med til at stedfeste, siger Anne Jerslev.
Information, 15/1 2010
Den truede kunst: 'Man skal ikke gøre truslen større, end den reelt er'
Religionshistoriker og professor ved Københavns Universitet Jakob Skovgaard-Petersen tror ikke på, at risikoen for vredesudbrud eller trusler på baggrund af religiøst præget kunst har noget med kunstværkets genre at gøre, altså hvorvidt der er tale om tegninger, malerier, litterære værker eller politiske ytringer. Andre faktorer spiller ind, herunder især indholdet af ytringen. - Udsagn, der har med Muhammeds person eller Koranen at gøre, fører lettere til raseri, end udsagn om specifikke muslimske personer, anslår Jakob Skovgaard-Petersen og fremhæver som eksempel, at der trods forsøg næppe vil rejse sig et ramaskrig på grund af Susanne Biers nye film Hævnen, fordi den udelukkende handler om specifikke muslimer.
Information, 15/1 2010
Portræt: 'X Factor'-chefen ville selv være en berømt ung mand
Professor Ib Bondebjerg fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet er ikke udpræget begejstret for tv-programmet X Factor, der vises hver fredag på DR1 i bedste sendetid. Han kalder X Factor for "en genfødsel af de gamle romerske lege, hvor man ofrede almindelige mennesker til underholdning". - Jeg har set klip, der vækker bekymring. Hvor folk, der ikke virker, som om de har styr på deres eget liv, bliver udstillet. Så spørger man sig selv, hvorfor der ikke er nogle ansvarlige, der griber ind og beskytter de her personer, lyder det fra professoren.
Politiken, 15/1 2010
Stor nedtur for Jensen og Nielsen
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der er blevet 218.000 færre med -sen-efternavne siden 2000. 137.000 af dem har skiftet navn inden for de seneste fem år. Det er især i Storkøbenhavn og Nordsjælland, at der begynder at blive langt mellem Jensen, Nielsen og Hansen, mens de traditionelle efternavne stadig er meget udbredt i Nordjylland, på Fyn og især i Vest-og Sydsjælland. Ifølge navneforsker Michael Lerche Nielsen fra Københavns Universitet er der to hovedforklaringer på den store navneændring: Dels er det besværligt at skulle opgive et fornavn, mellemnavn og efternavn til for eksempel offentlige myndigheder. Det er nemmere at sige og skrive Østergaard end Østergaard Sørensen. - Men den primære årsag er nok, at folk føler sig mere unikke, når de hedder noget, som ikke ret mange andre hedder, forklarer Lerche Nielsen.
Politiken, 15/1 2010