14. januar 2010
Politisk uro i Iran stiller Vesten i dilemma
Iran har siden det omstridte præsidentvalg i juni sidste år, hvor præsident Mahmoud Ahmadinejad officielt blev genvalgt i første runde, været præget af politisk uro. Ifølge den iranske opposition var genvalget af Ahmadinnejad baseret på valgsvindel, og oppositionskandidaten Mir-Hossein Mousavi skulle have været ude i en anden valgrunde mod Ahmadinejad. Den interne iranske uro har stillet de vestlige lande i et dilemma. Ifølge eksiliraneren, freelanccejournalist Reza Rahimpour bør de vestlige lande skærpe sanktionerne mod Iran på grund af det iranske styres undertrykkelse af oppositionstilhængere og overgreb. Lektor på Københavns Universitet Claus Valling Pedersen advarer derimod om, at åbenlys støtte til den iranske opposition fra Vestens side risikerer at skade oppositionen i den brede iranske befolknings øjne.
DR2 Deadline, 14/1 2010
Dansk litteratur er smattet ind i wienerbrødsoptimisme
Foredragssalen på Testrup Højskole dannede i mandags rammen om den fjerde udgave af litteraturkurset "Tag og læs!". Her kunne man blandt andet høre Uffe Hansen, professor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet, proklamere, at dansk litteratur præges af "en form for smattet wienerbrødsoptimisme". Til eksempel spurgte Uffe Hansen, hvorfor en Céline tilsyneladende er en umulighed i dansk litteratur og sammenlignede denne med den danske salmedigter Grundtvig. Mens grundtonen hos Grundtvig er lys, er sandheden hos den sortseende franske romanforfatter gemt under et tykt lag af smerte, ondskab og nederdrægtighed, som man først må gå igennem. - Man må rejse til nattens ende for at se lys, det vælder ikke bare frem af sig selv som forårssolen hos Grundtvig, lød ordene fra Uffe Hansen.
Information, 14/1 2010
DF: Regering til grin i burkasag
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger afleverede en forskergruppe fra Københavns Universitet helt tilbage i november en rapport, som blandt andet indeholdt en vurdering af antallet af de muslimske beklædningsgenstande burka og niqab, til et embedsmandsudvalg under Indenrigsministeriet. Her vurderede forskerne, at mellem 150 og 200 kvinder ifører sig de lange gevandter, men alligevel afviser Indenrigsministeriet fortsat at lægge den 69 sider lange rapport frem i offentligheden. Ministeriets vurdering bliver mødt med kritik fra Dansk Folkeparti, hvis integrationsordfører Peter Skaarup finder det grinagtigt, at man har en undersøgelse, som skal være troværdig, men som man alligevel ikke ønsker at lægge frem for alle.
Jyllands-Posten, 14/1 2010