11. januar 2010

11. januar 2010

Religiøs satire gennem tiden

Religiøs satire er et næsten lige så gammelt fænomen som religion, konstaterer ph.d.-studerende Dennis Meyhoff Brink, der på Københavns Universitet er i gang med et forskningsprojekt om emnet. Han forklarer, at fænomenet for alvor opstår i middelalderens klostre, og at det bliver til et egentligt våben i forbindelse med Reformationen. Under oplysningstiden bliver satiren brugt både for og imod oplysningsprojektet, og det er derfor forkert at etablere en kobling mellem oplysningstiden og religionskritik, pointerer Dennis Meyhoff Brink.
DR2 Deadline, 11/1 2010

Albert Camus' jordiske rester skal flyttes

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy ønsker, at forfatteren Albert Camus, som døde for 50 år siden, skal have flyttet sine jordiske rester til Panthéon Paris, og forslaget har vakt debat. Henrik Prebensen, lektor i fransk på Københavns Universitet, forklarer, at Sarkozys formål var at bruge et symbol til at bære nogle værdier frem, som han tror på, og som Frankrig gerne vil kædes sammen med, og at Camus er et ikon, som almindelige mennesker placerer på den intellektuelle venstrefløj. Sarkozy er så tvetydig politisk, og det derfor svært for ham at foretage sig noget, som ikke bliver fortolket som fuld af politiske bagtanker, siger Henrik Prebensen.
DR P1 Morgen, 11/1 2010

Den politisk ukorrekte forsker har trange kår

Danske universiteter levner ikke megen plads til kontroversielle forskere. Til eksempel har såkaldte klimaskeptikere ifølge dagbladet Information oplevet at blive udsat for en hetz fra kolleger, når de har sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt den globale opvarmning udelukkende er menneskeskabt. Derfor er professor Peter Harder, som er formand for Videnskabernes Selskabs forskningspolitiske udvalg, bekymret på vegne af den upopulære og politisk ukorrekte forskning. - Presset for at skaffe sig penge udefra og kravet om at formidle som en dyd i sig selv, bliver meget let et spørgsmål om at gøre sig lækker og undgå at støde prominente personer på manchetterne. Det er i høj grad blevet en del af den daglige bevidsthed på institutionerne, lyder det fra Harder, som vurderer, at risikoen for en øget procentdel "kedelig normalforskning" i dag som følge af normaliseringspresset er øget markant.
Information, 11/1 2010