09. januar 2010
Rapport: Radikale tanker blandt unge muslimer
Ifølge undersøgelsen ved navn "Krigens Hus - islamistisk radikalisering i Danmark", som blandt andre Shahamak Rezaei, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC, står bag, er fem procent af alle unge muslimer i Danmark at betragte som radikaliserede. Flere forskere forholder sig dog forbeholdne over for resultatet og påpeger, at det er ganske usædvanligt at forsøge at indkredse en lille befolkningsgruppe ved hjælp af et spørgeskema, eftersom det giver en relativt stor statistisk usikkerhed om gruppens egentlige størrelse. Derfor advarer studieleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Morten Warmind, mod at se resultatet som udtryk for, at fem procent af unge muslimer er parat til at begå terror. - Men sådan opfatter mange fejlagtigt ordet radikalisering. Samtidig tror nogle danskere, at alle muslimer tænker på denne måde om sharia og jihad, og i det lys er 5 procent jo ikke ret mange, lyder hans vurdering.
Jyllands-Posten, 9/1 2010
Mål og mæle: Skoleeleverne behøver ikke kunne tale flydende engelsk
Det ene udelukker heldigvis ikke det andet og derfor kan det sagtens lade sig gøre at blive rigtig god til engelsk, samtidig med at man lærer et andet og tredje fremmedsprog, skriver Jens Erik Mogensen, institutleder ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, i en kronik, hvori han ligeledes påpeger, at verden ikke er begrænset til, hvad der kan erkendes gennem de angelsaksiske kulturers briller. Derfor giver det god mening i folkeskolen at undervise i tysk og fransk, som sammen med engelsk er de fremmedsprog, der er tættest knyttet til den danske kulturhistorie. Samtidig bør fremmedsprog som spansk, italiensk, arabisk, farsi, japansk og kinesisk på dagsordenen, men eftersom eleverne jo også skal have fri på et tidspunkt, giver det god mening at give undervisningen i både engelsk, tysk og fransk høj prioritet. - For efter latin er nedprioriteret, er disse fag blevet grammatikbærende; engelsk er jo ikke karakteriseret ved specielt mange bøjninger. Det vil sige lærer man i skolen tysk og/eller fransk, lærer man samtidig en universel grammatik og får således ikke blot et fundament, som gør det muligt at blive endnu bedre til det pågældende sprog, men man får også en nøgle til nemmere at kunne lære andre og måske vanskeligere fremmedsprog, konkluderer Jens Erik Mogensen.
Politiken, 9/1 2010
Danske katolikker vender tilbage til latinen
Selvom det er langt de færreste danske katolikker, der forstår latin, er der i den katolske kirke herhjemme en stigende interesse for den traditionelle form af messen. Derfor fejres i denne weekend den katolske pontifikalmesse efter den gamle liturgi for første gang i over 40 år af en biskop i Norden, hvilket blandt andet betyder latin hele vejen igennem, øget inddragelse af menigheden og mere mystik. Sebastian Olden-Jørgensen, som er lektor i historie ved Københavns Universitet, påpeger, at tendensen ikke er udtryk for en højredrejning i den katolske kirke, men at de mere traditionelle messer er udtryk for en stigende interesse for det spirituelle. - Der ligger selvfølgelig det i det, at biskoppen giver udtryk for en anerkendelse af at de, der går ind for den gamle liturgi ikke kun er tålte i periferien, men er en del af familien, lyder det fra Olden-Jørgensen, som mener, at der her er tale om, at kirken udviser en form for pluralisme, som også strækker sig til den yderste højrefløj.
Kristeligt Dagblad, 9/1 2010
Dræbte ikke længere forsidestof
Der er nu dræbt 31 danske soldater i Afghanistan. Jan Hjort, der er far til en af de dræbte, fortæller, at han stadig bearbejder den store sorg. Ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Institut for Militære Studier, er dræbte danske soldater ikke længere forsidestof for de danske aviser. - Krigen er blevet en daglig begivenhed, fortæller forsker Lars Bangert Struwe. Ifølge Paul Villaume, professor i samtidshistorie ved Saxo Instituttet, Københavns Universitet, hænger den dalende medieinteresse sammen med en manglende debat om selve krigen i Danmark. - Der har fra starten været bred politisk opbakning bag krigen, siger han. Han mener samtidig, at forsvarets mediecenter har været dygtig til at skabe et positivt billede af Danmarks indsats.
DR1 TV-Avisen, 9/1 2010