07. januar 2010
Folkekirken står stærkt
Der er solid opbakning til folkekirken blandt danskerne. Flere end 80 procent af danskerne er medlemmer af Folkekirken, og mellem 10 og 15 procent går i kirke en gang om måneden eller mere. Og opbakningen er stigende. Morten Warmind, Københavns Universitet, mener at den stigende opbakning hænger sammen med det, der opfattes som en trussel fra islam. Folkekirken er blevet en del af danskheden, siger Morten Warmind.
DR P1 Morgen, 7/1 2010
Sudansk racismebeskyldning er propaganda-stunt
Selvom det blandt medlemmer af oppositionen har vakt bekymring, at Danmark grundet Susanne Bier-filmen "Hævnen" atter er kommet i muslimske landes fokus, bør det danske udenrigsministerium ifølge Anders Hastrup, ekspert i arabiske forhold og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, ikke forholde sig yderligere til den skarpe kritik, den sudanske regering har fremsat. Beskyldningerne er nemlig den sudanske regerings forsøg på at drage fordel af nogle løse rygter om den danske film. - Den sudanske regering har øjne og ører åbne overalt. Alt dansk er i forvejen dæmoniseret, så er nogle danskere ved at lave en film om Sudan, kan regeringen nemt gøre en lille fjer til fem høns og derved skabe mistillid til alt vestligt i befolkningen, siger Hastrup, der ligeledes pointerer, at den sudanske regering til hver en tid vil forsøge at sætte konflikten i Darfur i sammenhæng med civilisationskonflikten mellem den vestlige og islamiske verden.
Information, 7/1 2010
Smugkig i 1.200 års pavepost
Alle veje førte engang til Rom og efter alt at dømme må de mange veje have været tæt trafikeret af postbude, der rejste til og fra Vatikanet med breve fra eksempelvis den mongolske hersker Djengis Khans barnebarn, Güyük Khan. Den megen trafik kan man nu forvisse sig om i bogen "The Vatican Secret Library", hvor et belgisk forlag har udvalgt 105 breve fra de ikke mindre end 85 reolkilometer af dokumenter fra de seneste 12 århundreder. Sebastian Olden-Jørgensen, lektor ved afdeling for historie ved Københavns Universitet, påpeger imidlertid, at der intet nyt for forskere er at finde i bogen, eftersom europæiske forskere allerede i slutningen af 1800-tallet granskede arkiverne for kilder til deres egne landes historie.
Politiken, 7/1 2010