26. februar 2010

26. februar 2010

Erhvervsorienteret forskningspolitik

Dr. phil. og lektor i dansk litteratur på Københavns Universitet Sune Aukens nye kampskrift Hjernedød går stærkt i rette med den stadig mere erhvervsorienterede forskningspolitik, som den nu tidligere forskningsminister Helge Sander (V) har stået i spidsen for. De har skabt et universitet, som får sværere og sværere ved at varetage deres samfundsmæssige opgaver, fordi de trykkes af konkurrencebarometre, påpeger Sune Auken. Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K), vil gerne kigge nærmere på, om regeringen laver administrative blokeringer.
DR2 Deadline, 26/2 2010 

Interview: Eurokrise: Grækenlands arv og gæld

I disse dage bliver det europæiske flag brændt af i Athens gader. Grækenlandsekspert Mogens Pelt fra Københavns Universitet mener, at tillid til staten som en neutral størrelse hævet over interne stridigheder ikke har eksisteret før 1974, og at det er en del af forklaringen på krisen. Han afviser dog, at Grækenland er et politisk blebarn, og han påpeger, at der er 17 EU-lande, der overskrider de tilladte 60 procent af BNP i statsgæld. Dermed har Grækenland ikke været mere uansvarlige end lande som Portugal, Italien og Spanien. Endvidere vurderer han, at det, der får folk til at pege fingre ad Grækenland, er deres kreative bogføring med statsfinanserne.
Weekendavisen, 26/2 2010

Et muslimsk aristokrati med egen adelskalender

Organisationen bag den klagesag, som nu har ført til forlig mellem Politiken og Muhammeds efterkommere er hverken stor eller har bred folkelig opbakning, fortæller Rasmus Boserup, direktør for det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo. Det er en ære at være efterkommer af Muhammed, og derfor findes der i de fleste muslimske lande organisationer for familier, som mener at kunne spore deres ophav til ham, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen, professor i religionshistorie fra Københavns Universitet. - At være efterkommer giver ikke fordele i sig selv, men først og fremmest prestige, forklarer han. 
Politiken, 26/2 2010

Moské-angreb skulle indlede militærkup

50 officerer fra den tyrkiske hær blev i mandags anholdt for at planlægge et kup mod regeringen i 2003. Siden har forholdet mellem det islamvenlige regeringsparti AKP og Tyrkiets meget sekulære forsvar været særdeles anstrengt, men spændingerne skal nu udredes, siger landets præsident, Abdullah Gül. Ifølge Daniella Kuzmanovic, forsker i tyrkisk politik ved Københavns Universitet, skal anholdelserne ses som et forsøg på at konsolidere retsvæsnets uafhængighed i Tyrkiet, hvilket man både ønsker at signalere over for borgerne i landet og omverdenen. Militærets magt er i de senere år blevet svækket af reformer støttet af EU.
MetroXpress, fredag 26/2 2010

DR jagter de unge på nettet

Danmarks Radio har med serien "Fodboldpigerne" i højere grad end før taget fat om internettet for at fange interessen hos de helt unge seere. Tv-serien bliver sendt på kanalen Ramasjang og på nettet i korte, opdelte klip. Nutidens unge vil nemlig helst selv bestemme, hvornår de bruger medierne. - De unge fravælger ikke fjernsynet, men de er vænnet til at bruge medierne mere tværmedielt. For eksempel med en hjemmeside, hvor de kan bidrage og blive aktiveret ved hjælp af spil eller sms, forklarer medieforsker Stig Hjarvard fra Københavns Universitet. 
Berlingske Tidende, 26/2 2010