24. februar 2010

24. februar 2010

Per Stig skal kæmpe for truede budgetter

Landets nye kulturminister Per Stig Møller (K) har ifølge førende kulturpersoner den pondus, der skal til for at holde hånden over kulturområdet i en tid, hvor regeringen skal skære 27 milliarder kroner af statsfinanserne. Således roser til eksempel Peter Duelund, lektor i kulturpolitik ved Københavns Universitet, statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) valg og siger, det er sjældent, at man finder en så kvalificeret mand til landets fremmeste kulturpost. Og ligesom kulturaktørerne vurderer Duelund, at den nu forhenværende udenrigsminister kan forhindre nedskæringer i kulturfinanserne, ligesom han vil have modet til at give de kunstneriske udvalg større indflydelse.
Børsen, 24/2 2010

Universitetet i krise

Kristeligt Dagblad kaster i en anmeldelse et blik på bogen "Hjernedød. Til forsvar for det borgerlige universitet", som udkommer i dag og som er forfattet af lektor i litteratur Sune Auken fra Københavns Universitet. Bogen er ifølge anmelderen nærmest at betragte som et kampskrift, hvor Auken angriber den borgerlige regerings universitetspolitik og kritiserer videnskabsminister Helge Sander (V) for at have bragt universiteterne på sammenbruddets rand. Kritikken i bogen er ifølge anmelderen skarp, præcis og nødvendig, om end Auken måske i lidt for høj grad er tilbøjelig til at finde ydre fjender. - Mange inden for universitetets mure har trods alt været mere end villige til at tilpasse sig, pointerer anmelderen.
Kristeligt Dagblad, 24/2 2010

Universitetets ledelsesfiasko

Som følge af universitetslovens mange uløste opgaver har universiteterne udviklet sig til en ledelsesmæssig fiasko af næsten ubegribelige dimensioner. Sådan lyder udmeldingen i en kronik af lektor Sune Auken fra Københavns Universitet, som er forfatter til bogen "Hjernedød - til forsvar for det borgerlige universitet", der udkommer i dag. Og netop på grund af ledelsens manglende evne til at løse opgaverne er der i dag en afgrund mellem ledelsens repræsentanter og deres ansatte - mellem det forskningsledende og forskningsudførende lag. - Det er til skade for universiteterne, og det er til skade for det samfund, som skulle nyde godt af universiteternes arbejde, og det står som en skamstøtte over Helge Sanders forfejlede politik på området, skriver Sune Auken, som særligt kritiserer ledelserne for på næsten alle centrale punkter at have lagt sig på afstand af de ansatte. Derfor oplever de ansatte ikke universiteternes nye ledere som deres ledere, men i stedet som ministeriets forlængede arm på institutionerne. Denne afgrund så man blandt andet udspille sig i januar 2010, da behovet for en budgetreduktion på Københavns Universitet "talentløst" blev omsat i voldsomme nedskæringer i det videnskabelige personale, ligesom misforholdet ledelsen og de ansatte imellem tydeligt blev illustreret på Aarhus Universitet i 2009, da universitetets ledelse advokerede for universitetslovens videreførelse, mens universitetets ansatte ville have den ændret.
Berlingske Tidende, 24/2 2010

Tyrkiske anholdelser er en advarsel til militæret

I mandags gav Tyrkiets regerende AK-parti ordre til anholdelse af indtil videre 52 militærpersoner, som er under mistanke for at planlægge et militærkup. Flere kendere af tyrkisk politik, heriblandt Adbullah Simsek, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at de massive anholdelser er et tegn på, at militærets magt er på retur. - Anholdelserne er et signal til militæret om at lade være med at tænke i kupplaner. Men de er ikke et direkte livtag med militæret selv, siger Simsek, som derfor mener, man skal passe på med at overdrive betydningen af anholdelserne.
Kristeligt Dagblad, 24/2 2010