18. februar 2010

18. februar 2010

Dårlig katastrofekunst kan ødelægge katastrofehåndtering

Store katastrofer har i flere hundrede år været til inspiration for kunstnere af alle slags. - Der ligger en sublim skønhed i altings destruktion, siger lektor Isak Winkel-Holm fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Han forstår godt fascinationen af katastrofer, men påpeger samtidig, at dårlig katastrofekunst kan gøre, at vi bliver dårligere til at håndtere de virkelige katastrofer, når de rammer. Da orkanen Katrina ramte New Orleans bragte medierne historier om plyndringer og voldtægter, og derfor satte myndighederne militæret ind. Men mediernes historier var falske og bygget på katastrofefilm. Myndighederne handlede som om de var med i en film - og derfor gik det så galt, forklarer Isak Winkel-Holm.
DR P1 Morgen, 18/2 2010

Blev myggen Tutankhamons skæbne?

Førende egyptiske forskere har ved hjælp af DNA-prøver kunnet konstatere, at den berømte egyptiske farao Tutankhamon meget vel kan være omkommet af malaria. Ekstern lektor ved Carsten Niebuhr Afdelingen på Københavns Universitet, ægyptolog Lise Manniche påpeger dog, at selv om der er fundet malariaparasitter på mumien af Tutankhamon, så er det ikke ensbetydende med, at han også døde af malaria. Hun understreger, at der fortsat er god grund til at antage, at andre årsager har gjort sig gældende.
Berlingske Tidende, 18/2 2010

Kronik: Kina og Vesten i ny kold krig?

I en kronik i Berlingske Tidende skriver professor i Kinastudier ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet Jørgen Delman, at Vesten må gøre mere for at forstå Kina som stormagt. På grund af Kinas udemokratiske styreform og regimets undertrykkelse af menneskerettighederne har vestlige aktører til tider haft svært ved at acceptere landets udenrigspolitik, som er baseret på grundprincipper som gensidig nytte og ikke-indblanden lande imellem.
Information, 18/2 2010