6. december 2010

06. december 2010

Arven fra Østeuropa: Polens snørklede omvej til friheden

Ved en strejke på Leninskibsværftet i Gdansk i 1980 dannede polske arbejdere den uafhængige fagforening Solidaritet. De blev truet af 18 sovjetiske panserdivisioner langs den polske grænse, men disse divisioner overskred aldrig grænsen. Dette kan have været et af de væsentlige skridt, der ledte frem til Berlinmurens fald i 1989. Det vurderer Lektor Kristoffer Stala fra Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, som selv var engageret i Solidaritet, indtil han forlod Polen i 1981. - Vi var ikke så bange på det tidspunkt. Efter at paven blev udnævnt i 1978, samledes en halv million polakker for at hylde ham, da han var på besøg i Czestochowa. Der så vi for første gang, at man kunne samles i stort tal, og at intet hændte! Magthaverne var magtesløse, fortæller Kristoffer Stala.
Kristeligt Dagblad, 6/12 2010

Ånder og genfærd vender tilbage til tv

TV 3 relancerer programmet "Åndernes Magt" til foråret. Det er ti år siden, programmet, der har fokus på ånder, okkultisme og uforklarlige hændelser i danskernes hjem, sidst blev sendt. Dengang var der 639.000 seere per afsnit. Stig Hjarvard, der er professor i film- og medievidenskab ved Københavns Universitet, er ikke overrasket over, at serien genopstår, for den type emner, som "Åndernes Magt" tager op, har igennem århundreder optaget danskerne. - Der har altid været interesse for det mystiske og det overnaturlige, for det appellerer helt grundlæggende til følelsen af uhygge, der ligesom gyserhistorier fascinerer os, siger Stig Hjarvard.
Kristeligt Dagblad, 6/12 2010

Portrætmaler bjergtaget af Fogh

Et portræt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) blev præsenteret på Christiansborg i dag. Kunstneren Simone Aaberg Kærn siger, at både hun og statsministeren er rigtig glade for billedet. På trods af sin venstreorienterede baggrund siger Kærn, at hun gerne vil være Foghs grafiske spindoktor, og at hun er totalt "bjergtaget af manden og politikken og visionen". Kunstforsker ved Københavns Universitet Torben Sangild kalder billedet dobbelttydigt, fordi det både kan ses som en hyldest til Fogh og som en benhård kritik af ham.
DR2 Deadline 22.30, 3/12 2010