03. december 2010
Skam er kommet på mode blandt forskere
Der afholdes konference om skam på Københavns Universitet i morgen. Skam er nemlig kommet på mode blandt forskere, og det er ikke så underligt, mener professor Dan Zahavi fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet. Han forklarer følelsen af skam som en devaluering af hele vores selvidentitet. Han tror ikke, at skam alene er en negativ følelse, der er forbundet med tabet af selvkontrol, men at følelsen af skam også handler om at udvikle sit selvbillede, så det stemmer overens med omverdenens billede af vores person. Skam kan derfor udefra ses som en positiv egenskab, da den bliver et symbol på vores samvittighed og ønske om at blive bedre mennesker, forklarer Dan Zahavi.
DR P1 Morgen 6.09, 2/12 2010
Julen tilbage på officiel dansk hilsen
Udenrigsministeriet tager den kristne jul til nåde på årets julekort. Siden 1998 har ministeriet benyttet den religionsneutrale hilsen "Season's greetings", men i år udsender ministeriet den kristne hilsen "Merry Christmas". Og det er et klogt valg at bekende religiøs kulør, mener studieleder og religionsforsker ved Københavns Universitet Morten Warmind. - Udlandet ved godt, at vi er religiøse i Danmark, så det virker mere ærligt at skilte med sin religion. Muslimerne bliver ikke stødt, for Jesus eksisterer i Koranen, og for dem er der intet galt i at fejre hans fødselsdag, siger han.
Kristeligt Dagblad, 3/12 2010
Læserne svigter litterære klassikere
På hovedbibliotekerne i København, Århus og Odense er udlånet af litteraturens store klassikere faldet drastisk fra 1999 til 2009. Meget tyder altså på, at endnu færre i fremtiden vil stifte bekendtskab med litteraturens store klassikere, og det bekymrer flere litteraturfolk. - Jeg oplever - uden at skulle sidde her og være kulturpessimist - at de store klassikere gradvist dør ud. Der sker en reduktion i interessen for fortiden generelt. Ikke så meget den politiske historie, men kulturhistorien og især den litterære historie forsvinder, undtagen for de særligt interesserede, påpeger Hans Hertel, der er litteraturprofessor på Københavns Universitet.
Kristeligt Dagblad, 3/12 2010
Endelig anerkendt
Grønlandsfareren og fortælleren Jørn Riel er ikke at finde blandt "Danske digtere i det 20. århundrede", der har professor Anne-Marie Mai som hovedredaktør. Marianne Ping Huang, der er institutleder for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, tror ikke, at Jørn Riels hidtil manglende gennemslagskraft i finere kredse handler om koloniangst, men peger på en modsat bevægelse i retning af at eksotisere det arktiske som baggrund for hans succes. - Jeg har hørt, at Jørn Riel er stor i Frankrig. Og det er ikke, fordi han skriver postkolonialt, men snarere på grund af skrønerne om Grønland og den historie, han fortæller. Det arktiske er en vogue, påpeger hun. Anne-Marie Mai erkender, at Jørn Riel er et forbigået kapitel i den del af litteraturhistorien, hun selv har været medvirkende til at kanonisere. Information, 3/12 2010