28. december 2010
Den sårbare kristendom
Kristendommen og Folkekirken er i øjeblikket udsat for pres fra ateisme og andre religioner, men også fra danskernes manglende opbakning til en statskirke, der måske ikke passer sammen med deres egen definition af tro. Det får nogle teologer og kirkeordførere til at mene, at kirken måske vil have gavn af en fremtid uafhængigt af staten. - Den store udfordring for Folkekirken er, at danske børn ikke længere bliver døbt i samme grad som tidligere. Fra kirkens synsvinkel er dette et dobbelt problem, da det dels betyder, at de personer ikke er medlemmer af Folkekirken, dels at deres børn sandsynligvis heller ikke bliver det, siger religionssociolog Brian Jacobsen fra Københavns Universitet.
Berlingske Tidende, 28/12 2010
Ambassadeafbrænding skal undersøges igen
Udenrigsminister Lene Espersen (K) finder det bekymrende, hvis Syrien var aktiv i overgreb på den danske ambassade i Damaskus i 2006, som lækkede dokumenter fra WikiLeaks viser. Professor og islamforsker Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet var direktør for Det Danske Institut i Damaskus fra 2001 til 2005. Han gør opmærksom på, at demonstrationer ikke kan finde sted i Damaskus uden sikkerhedsstyrkernes accept. - Men regimet blev taget med bukserne nede, fordi man ikke kunne kontrollere demonstrationen. Det var naturligvis ikke meningen, at der skulle sættes ild til ambassaden, kun lidt flagafbrændinger og de store bannere, som forbander den vestlige verden hen, hvor peberet gror, siger Jørgen Bæk Simonsen.
Politiken, 28/12 2010
Syriens regering støttede op om angreb på dansk ambassade
WikiLeaks-dokumenter viser, at den syriske regering gav grønt lys for angrebet mod den danske ambassade i 2006 i forbindelse med Muhammed-krisen. Professor Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet fortæller, at demonstrationerne ikke var blevet afviklet, hvis ikke sikkerhedssystemet havde sagt ja. Udenrigspolitisk ordfører for de Konservative Naser Khader er ikke overrasket over nyheden. Han mener dog, at det syrisk-danske forhold er blevet langt bedre siden, men understreger samtidig, at sagen må drøftes i Det Udenrigspolitiske Nævn med alle de politiske partier i Folketinget.
DR1 TV-Avisen 18.30, 27/12 2010
Dansk topdiplomat udsat for alvorlige beskyldninger
En dansk topdiplomat beskyldes nu for at have set gennem fingre med en rapport, der afslørede salg af organer fra bortførte serbere i Kosovo. Den serbiske regering står bag anklagen mod den tidligere chef for FN's mission i Kosovo Søren Jessen-Petersen. Den serbiske regering har bedt Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien om at indlede en undersøgelse af den danske diplomat. Søren Jessen-Petersen afviser beskyldningerne og kalder dem absurde. Rygterne om, at kosovoalbanerne har handlet med organer, har floreret i flere år, og de behøver ikke at være usande, mener Balkanekspert Karsten Fledelius fra Københavns Universitet.
DR1 TV-Avisen 18.30, 27/12 2010