22. december 2010

22. december 2010

Klovn skal sælges i udlandet

Filmselskabet Zentropa håber på at kunne sælge "Klovn - The Movie" til de øvrige nordiske lande og samtidig sælge rettighederne til et remake til resten af Europa. Dog tror direktør Peter Ålbæk ikke på, at filmen kan sælges i USA - dertil er den for grænseoverskridende, mener han. Ib Bondebjerg, filmprofessor ved Københavns Universitet, tror også på, at filmen kan sælges uden for landets grænser, men nok kun som remake. - Umiddelbart er komedier langt dårligere til eksport end drama, der fungerer langt bedre som tekstede versioner til andre lande. Men som remake tror jeg, filmen har gode chancer. Det er relativt tit, at man ser komedier blive solgt som remake mellem forskellige lande, så det vil ikke undre mig, hvis en succes som Klovn kan blive eksporteret på den måde, siger han.
Børsen, 22/12 2010

Habilitet: Hvornår er man lidt for gode venner?

Nordisk Råds Litteraturpris' sekretariat vil sætte fokus på nepotisme i forhold til de store litteraturpriser. Der eksisterer nemlig ingen retningslinier for inhabilitet for jurymedlemmer. Debatten kommer i kølvandet på, at Asger Schnack, som er lærer på Forfatterskolen, indstillede sin elev Josefine Klougart til netop Nordisk Råds Litteraturpris. Ifølge adjunkt Svend Skriver fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet er problemet ikke så meget, at de to kender hinanden, men at Klougart er uden for den litterære konsensus, med andre ord: ukendt. - Et af de vigtigste uformelle kriterier er, at mange skal synes, at værket er interessant, men forfattere som Klougart og Voetmann er det kun et fåtal, som kender til. Og så er det, at folk begynder at tale om habilitet, siger han.
Information, 22/12 2010

"Hævnen" skiller vandene

En komité fra Det Danske Filminstitut er ansvarlige for at beslutte, hvilke af året danske film, der skal indstilles til en Oscar. I år blev Susanne Biers "Hævnen" valgt. Trods det er filmen ikke nomineret til at modtage en dansk Robert. Dette kunne tolkes som, at det går så storartet for dansk film, at en Oscar-kandidat ikke kan konkurrere om en lokal pris. Peter Schepelern, lektor i filmvidenskab på Københavns Universitet, finder det dog ikke mærkeligt, at en Oscarnomineret film ikke er nomineret til en national pris. - Det er ikke nødvendigvis en stor kunstnerisk sejr at vinde en Oscar. Jeg vil tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved, om det amerikanske akademi overhovedet har forstand på filmkunst, lyder det fra Schepelern.
Jyllands-Posten, 22/12 2010

10 tumpede fra regeringens top i 2010

Vincent F. Hendricks, professor i formel filosofi på Københavns Universitet og Columbia University, giver sine personlige bud på årets ti største, politiske katastrofer, hvad angår de danske ministres manglende evner til at begå sig logisk og argumentationsteoretisk. Ifølge Hendricks er tendensen, "at jo mere magt en minister har, jo mere tumpet bliver der argumenteret." Med på listen er blandt andre udenrigsminister Lene Espersen (K) for "sin letsindige omgang med sandheden" under "Mail-gate" samt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for en manglende evne til at forklare regeringens skattepolitik under en debat i Folketinget.
Politiken, 22/12 2010

Tradition for juleforestillinger

I mange familier er der tradition for at gå i teatret i julen. Michael Eigtved, lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, fortæller, at det var dramatiseringen af Nøddebo Præstegård, som satte traditionen i gang. Forestillingen blev opført første gang i 1888 på Folketeatret. Tendensen er dog ved at ændre sig, så der nu skabes en ny slags familie- og musikforestillinger, som rammer både mindre og større børn, men som stadig bevarer julehyggen, siger Michael Eigtved.
DR P1 Morgen 7.09, 22/12 2010