21. december 2010
Strid om litteraturprisen fortsætter
Forfatteren Sven Holm har i protest trukket sig som suppleant i den danske priskomité, der indstiller Nordisk Råds Litteraturpris. Sven Holm tog det usædvanlige skridt, fordi han ikke blev inddraget i nomineringen af to romaner af to unge forfattere, Harald Voetmanns "Vågen" og Josefine Klougarts "Stigninger og fald". Han havde foretrukket forfatterskaber med vægtigere værker bag sig. Sven Holm ser det på sin side sådan, at Lilian Munk Rösing, der er lektor på Københavns Universitet, og Asger Schnack, der er lyriker og lærer på Forfatterskolen, hvor Josefine Klougart var en af hans elever, udgør "en lille gruppe", der vil give en autoritær pris nogle nakkedrag. - I stedet for at give prisen til etablerede forfattere, giver de prisen til det modsatte, pointerer han.
Berlingske Tidende, 21/12 2010
Uforståelige henvendelser fra det offentlige
Mange borgere oplever, at breve fra det offentlige er svære at forstå. Det har flere årsager, og det har Anne Kjærgaard fra Dansk Sprognævn netop skrevet ph.d. om på Københavns Universitet. Ifølge Anne Kjærgaard er nogle af forklaringerne, at der rundt omkring på de forskellige kontorer i det offentlige er forskellige holdninger til, hvad der er godt sprog, og så er det også en meget kompleks modtagergruppe, det offentlige henvender sig til. Derudover har sprogbrugen noget med selvopfattelse og identitet at gøre, og det offentlige vil sandsynligvis opfattes som en myndighed, der dikterer og ikke en, der hjælper. Men, understreger Anne Kjærgaard, henvendelserne fra det offentlige vil med tiden blive mere og mere modtagervenlige, hvis fokus fortsat er på dette.
DR P1 Morgen 7.09, 20/12 2010
Stigende antal littærere priser
Hvert år uddeler Boghandlerforeningen "De Gyldne Laurbær", men også Nordisk Råd, Danske Bank, Gyldendal og mange flere uddeler littærere priser, og der kommer hele tiden nye priser til. Litteraturprofessor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet mener, at priserne er med til at opmuntre forfatterne til at blive ved med at skrive. Ifølge Anette Wad, direktør på Lindhardt & Ringhof er priserne vigtige, fordi de synliggør litteraturen og giver den opmærksomhed. Både Anne-Marie Mai og Anette Wad mener dog også, at de mange priser kan gøre medier og læsere immune mod, at en bog eller forfatter igen har modtaget en pris. I år er der kommet en helt ny pris, som er indstiftet af litteraturstuderende på Københavns Universitet, og prisen bliver givet til en anden litteraturpris.
DR P2 Kulturnyt 15.30, 20/10 2010