17. december 2010

17. december 2010

Integration nyt fy-ord i København

Socialdemokratiet, SF, de Radikale og Enhedslisten har ændret retorikken i den nye fireårsplan for integration i Københavns Kommune, eller som det nu hedder, "Medborgerskab og inklusion". Ulf Hedetoft, professor på Københavns Universitet, mener, at politiken fra henholdsvis Københavns Rådhus og Christianborg stritter i hver deres retning, idet der er en væsentlig forskel i den måde, man vælger at omtale etniske minoriteter på, fortæller han. Den nye plan har fire hovedmål, hvor inklusionen skal forbedres: i skolen, på arbejdsmarkedet, for udsatte personer og tilhørsforholdet til byen. Klaus Bondam (R), integrationsborgmester, mener, at den nye retorik skal skabe en følelse af at høre til i byen og stå som kontrast til strømmen af regelstramninger, der gør sit for at udelukke etniske minoriteter.
Berlingske Tidende, 17/12 2010

Islams Hus har mange tilbygninger

"Muslimernes Islam" af Sherin Kankan ønsker at nuancere billedet af en udskældt religion, men de lange oversatte referencetekster trækker bogen ned i et dræbende tempo, skriver Helle Broberg Nielsen. Hun mener, at en pædagogisk konsulent, en kreativ grafiker og en brutal tekstredaktør kunne have fået bogen, der er rettet mod danske gymnasieelever, op på et helt andet niveau. For bogen er skrevet i et ganske anseeligt abstraktionsniveau af både forskere, som professor Jørgen Bæk Simonsen fra Carsten Niebuhr Afdelingen på Københavns Universitet, og praktiserende muslimer.
Weekendavisen, 17/12 2010

Universiteter bør tage ansvar for dimittendledighed

I foråret tildelte Videnskabsministeriet ti millioner kroner til universiteter, der vil gøre en ekstra indsats for at få nedbragt den høje dimittentledighed. I mandags blev projekterne, der blev tildelt penge, præsenteret på en konference. Her forklarede Anita Lindquist, områdeleder i Studie- og Karrierevejledningen Københavns Universitet, at dimittendledigheden fra hendes syn er en strukturel udfordring, hvor beskæftigelsesindsatsen skal imødekommes som et hele. - Det interessante er, hvordan vi kan skabe en bæredygtig karrierevejledning. I min optik er det vigtigt, at universiteterne har et incitament. Universitetsledelsen skal bakke op om karrierevejledningen, og det videnskabelige personale skal have incitamentstrukturer og tilrettelægge god undervisning, hvor der også kigges ud over bøgerne, sagde Anita Lindquist.
Altinget.dk/Forskning, 16/12 2010

Forsker: Sproget er befængt med relative klausuler

- Det dunkelt talte er det dunkelt tænkte, udtaler Vincent F. Hendricks, professor i filosofi på Københavns Universitet. Han forklarer, at det er udtryk for, at komplekse tanker i sindet bedst udtrykkes gennem komplekse formuleringer. Baggrunden er, at sproget konstrueres alt efter det tænkte, og derfor skal der både være plads til det komplekse og det enkle sprog. I sidste ende tjener sproget altså et højere formål, uanset om det er akademisk sprog eller det simple sprog, mener Vincent F. Hendricks. Han er dog træt af de relative klausuler som "noget" eller "-agtigt", der kun er unødvendige kompliceringer. Han mener dog ikke, at vi skal tale ens, men derimod skal vi bruge det sprog, der er væsentligt for situationen.
DR P1 Klima og Miljø 16.10, 16/12 2010