10. december 2010

10. december 2010

Beijing bruger kritik til at markere selvstændighed

Valget af den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo som modtager af Nobels Fredspris er ifølge Kina endnu engang et eksempel på Vesten, der moraliserer over landets svagheder. Jørgen Delman, der er professor ved Københavns Universitet og ekspert i Kina, genkender Kinas indignation over at blive sat på plads af Vesten. Efter hans mening er den en af hovedårsagerne til, at Kina har reageret så kraftigt mod tildelingen af Nobels Fredspris til Liu Xiaobo. - Kina opfatter menneskerettighederne som et internt kinesisk anliggende, som man kun diskuterer på Kinas præmisser. Her er de sat på dagsordenen, uden at Kina har haft indflydelse på det og på en måde, som krænker Kinas selvfølelse, siger Jørgen Delman.
Kristeligt Dagblad, 10/12 2010

Borgere verden over mister tillid til religiøse institutioner

De senere års skandaler inden for forskellige kirker kan aflæses direkte i det årlige globale korruptionsindeks fra Transparency International, og det får borgere verden over til at miste tilliden til de religiøse institutioner. Det generelle tillidstab mod autoriteter og institutioner er en del af forklaringen på, hvorfor de religiøse samfund taber tiltro i Danmark, mener Peter Birkelund Andersen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. - Når der er et generelt fald over en række indikatorer, så er det et tillidstab, der også går ud over kirken, siger han.
Kristeligt Dagblad, 10/12 2010

Anmeldelse: En sø sat på ord

Lektor Bo Fritzbøger fra SAXO-instituttet ved KU anmelder Niels Richter-Friis bog "Esrum Sø til vands og til lands", og han finder overordnet set bogen eksemplarisk. Han finder det prisværdigt, at ingen historie er for stor eller lille til bogen, som kommer vidt omkring. Dog spørger han sig, om for meget information ikke kan ødelægge læseoplevelsen. Bo Fritzbøger henviser til, at man har for vane at betragte alt som historie og denne historie som vores videns grundlag, fordi viden om tingenes historie kan give os en følelse af at beherske dem. Især i forrige århundrede var tendensen til lokalhistorie-skrivning udpræget, men den har været set ned på siden. Spørgsmålet er så, om en tilbagevenden er et udtryk for at være gammeldags eller for en ny opfattelse i historiefaget. Fritzbøger lader spørgsmålet stå åbent. 
Weekendavisen, 10/12 2010

DR vs. KU

Mens Københavns Universitet (KU) er ramt af sparerunder og nedlæggelse af store dele af naturvidenskaberne og fag på de humanistiske studier, så bruger Danmarks Radio en stadigt større del af deres ressourcer på seertalsleflende underholdning. Spørgsmålet er, om det er KU's administration, den er gal med, eller om DR's økonomi ganske enkelt er særdeles gunstig, skriver Søren Staal Balslev i en kommentar. Han mener, at regnskaberne fra henholdsvis DR og KU er sammenlignelige, men samtidig er der betragtelige forskelle, der lader tilbage at ønske, at DR's regnskaber var blot en anelse mere gennemskuelige, mener Søren Staal Balslev. 
Weekendavisen, 10/12 2010