27. august 2010

27. august 2010

Sprogfag i fare på universitet

Medarbejderne på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, frygter, at der bliver så store besparelser på fag som tysk og engelsk, at undervisningen bliver markant dårligere, eller at fagene bliver lukket ned. Ifølge budgetmodellen skal instituttet fremover kun modtage penge for de studerende, der gennemfører deres eksaminer og dermed udløser de såkaldte STÅ-midler eller taxameterpenge. Socialdemokraternes forskningsordfører, Kirsten Brosbøl, er villig til at kaste et blik på taxameterpengene på de små fag. Hun pointerer dog, at taxameterpengene for humaniora sidste år blev forhøjet med 5.000 kroner per år.
Berlingske Tidende, 27/8 2010

Sprogfagene på KU risikerer lukning

De store europæiske sprogfag på Københavns Universitet risikerer at miste en tredjedel af deres indtægter, hvis et forslag til en ny økonomisk plan på universitetet bliver udført. De ansatte på fakultetets store sproginstitut Engelsk, Germansk og Romansk er chokerede over budgetmodellen, der skal være færdigudviklet og besluttet inden for den næste måned. - Den besparelse, der er lagt op til, vil svare til at nedlægge fagene fransk, spansk og tysk. Det er jo ikke, fordi vi har haft masser af penge indtil nu, men det her er en helt umulig besparelse, siger professor i engelsk Peter Harder.
Information, 27/8 2010

Afghanistankritik: Journalistisk debat-terror

I et debatindlæg retter Poul Villaume, professor, dr. phil. ved Københavns Universitet, kritik mod Informations Charlotte Aagaard for at ræsonnere sort-hvidt, når hun skriver, at han er parat til at acceptere, at Talibans rædselsregime vender tilbage som prisen for fred. Professoren har deltaget i et langt interview med Charlotte Aagard, hvor han klandrer hende for at have forsøgt at lægge ord i munden på ham. Poul Villaume kalder det kampagnejournalistik, når hun beskriver danske krigsmodstandere som værende enten dybt naive eller dybt kyniske - eller begge dele på en gang.
Information, 27/8 2010

Soldat spiller gerne udskældt krigsspil

Mens danske og udenlandske toppolitikere har lagt afstand til en ny version af computerspillet "Medal of Honor", så vil en dansk udsendt soldat gerne spille spillet. Årsagen til foragelsen blandt politikerne er, at man i spillet kan spille rollen som talibaner, der har til opgave at nedskyde Natotropper og dermed også danske styrker i Afghanistan. Den udsendte soldat "Jakob" ser dog ikke nogen grund til, at netop den rolle vil være anderledes i forhold til mange andre roller, man som spiller kan indtage i skydespil. Adjunkt ved Københavns Universitet og ekspert i computerspil Anne Mette Thorhauge ser heller ikke noget problem i, at det nye Medal of Honor spilles på den danske base i Afghanistan. - Man myrder jo ikke Nato-soldater - man myrder pixels, siger hun.
MetroXpress, 27/8 2010

Er det i orden at melde sin nabo?

Danskerne er godt trætte af socialt bedrageri, og i takt med at accepten er forsvundet, stiger antallet af danskere, der melder hinanden for socialt bedrageri. Ifølge Claus Hansen, ph. d-studerende ved Københavns Universitet med speciale i retfærdighedsteorier, er det moralsk rigtigt at angive hinanden. - Hvis man gør det ud fra en principiel følelse af retfærdighedssans, er der ikke noget i vejen med det. Hvis man ved, at nogen snyder, og man kan standse snyderiet ved at melde dem, bør man gøre det, siger han.
Politiken, 27/8 2010

Farvel KUA!

Betonknuserne er gået i gang på Njalsgade på Amager, og det er de færreste, der fælder en tåre, når byggeriet, der lyder navnet Københavns Universitet Amager, jævnes med jorden. Allerede i 1996 og 1997 blev de første konkurrencer udskrevet til et nyt Humanistisk Fakultetsbyggeri i Njalsgade, konkurrencer som KHR Arkitekter vandt, men først nu kan sidste etape af byggeriet gå i gang i det, der forhåbentligt bliver en kvalitativ arkitektonisk fornyelse, langt fra Nils Koppels hæslighed fra fra 1972-79.
Weekend Avisen, 27/8 2010

Planøkonomi

Jens Rahbek Rasmussen, medlem af Akademisk Råd på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet, retter i et læserbrev kritik mod Henrik Wivel, der i sin leder 20. august skriver, at Københavns Universitets humanistiske fakultet bør ignorere "markedstænkning" og undlade at nedlægge fag uden studerende. Jens Rahbek Rasmussen skriver, at Wivels egen branche ikke har haft problemer med at lukke aviser uden læsere, så hvorfor skulle det være anderledes med studier uden studerende? Han påpeger samtidig, at taxameterbeløbene på 40.000 kroner per studerende per år på humaniora og samfundsvidenskab slet ikke er tilstrækkelige, da en studerende på et lille sprogfag koster 90.000 kroner om året. 
Weekend Avisen, 27/8 2010