25. august 2010

25. august 2010

Klimadebatten handler om kultur

En nordisk konference i Sydgrønland om klima, natur og kulturarv viste i forrige uge, at den nordiske kulturarv også er historien om, hvordan folk har tilpasset sig klimaændringer, skriver Daniel Øhrstrøm fra Nasarsuaq i Grønland. Der har nemlig altid været klimaændringer i Grønland. Det var nemlig også klimaændringer, der gjorde Sydgrønland beboelig for nordboerne, der kom fra Island omkring 1.000 år siden for at blive grønlandske landmænd. Men de forsvandt igen, da den lille istid satte ind i 1400-tallet, fortæller arkæologen Mikkel Sørensen fra Københavns Universitet, der forsker i Thule-kulturens historiske tilpasning til klimaændringer, og som har været en del af et team, der har lavet feltarbejde i Nordøstgrønland.
Information, 25/8 2010

Ville KU nedlægge kinesisk i dag?

I en kronik af Ingrid Stage, der er formand for Dansk Magisterforening, står der, at sloganet på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet skal skiftes fra "Alt hvad der er menneskeligt" til "Alt hvad der er økonomisk", efter det er kommet frem, at ledelsen vil skære fag, der ikke er rentable. For mindre end 10 år siden ville Asienstudier have været på listen over de nedlæggelsesværdige, for da var faget ikke økonomisk bæredygtigt. Heldigvis for dansk eksport var universitetet dengang mere modstandsdygtigt over for den lobbyisme, der blev ført mod ikke-arbejdsmarkedsrelevante fag. Ledelsen har dog nu overgivet sig til den snævre tidsånd, der udelukkende tager økonomiske hensyn.
Politiken, 25/8 2010

Interview: 'Danmark er på vej mod sproglig fattigdom'

De danske universiteter er i færd med at reducere antallet af de sprog, som de normalt udbyder. Eksempelvis overvejer Københavns Universitet seriøst at neddrosle en række "småfag" såsom russisk, græsk, latin, finsk, portugisisk og indoeuropæisk, fordi de ikke er rentable, mens lignende tiltag allerede er indført på både Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Men det er intet mindre end en katastrofe for landet, mener professor Gunnar O. Svane fra Århus. Danmark mister en uvurderlig intellektuel ressource i form af sprogkundskab, kendskab til fremmede landes kultur, historie og mentalitet, vurderer han.
Information, 25/8 2010